V.F. u Vijesti

Zločin na uglednom sveučilištu: Upravitelj mrtvačnice prodavao dijelove tijela doniranih znanosti

Optužene četiri osobe.

16. lipnja 2023 14:01
Prijeti im do 15 godina zatvora.

Prijeti im do 15 godina zatvora. Foto: Canva

Četiri osobe su optužene za sudjelovanje u morbidnom zločinu. Naime, optužuje ih se da su prodavali dijelove tijela koja su bila donirana mrtvačnici na Harvardu i predviđena za korištenje u medicinskim istraživanjima. Izjavu o ovom uznemirujućem zločinu je dao i sam dekan, a izrazio je i suosjećanje prema obiteljima donora.

Kako piše BBC, bivši upravitelj mrtvačnice medicine na Harvardu i još tri osobe optuženi su za kupnju i prodaju ukradenih ljudskih ostataka. Cedric Lodge je navodno uzeo „glave, mozgove, kožu i kosti“ od tijela doniranih Medicinskom fakultetu Sveučilišta Harvard i prodao ih online. Prema optužnici, on i njegova supruga Denise prodavali su dijelove tijela kupcima u Pennsylvaniji i Massachusettsu i to navodno od 2018. do 2021. godine.

Tijela bila namijenjena znanstvenim istraživanjima

Tužitelji tvrde da je Lodge iskoristio svoj položaj upravitelja „Programa anatomskih donacija“ na Medicinskom fakultetu Harvarda kako bi raskomadao tijela donirana za medicinska istraživanja.

Studenti Harvarda koriste donirana tijela za proučavanje i prakticiranje medicinskih postupaka. Kada škola završi s korištenjem tijela, oni se često kremiraju, a posmrtni ostaci vraćaju njihovim obiteljima ili se pokapaju na sveučilišnom medicinskom groblju, navodi se u optužnici.

Lodge i njegova supruga optuženi su za skupljanje, prodaju i otpremu dijelova tijela s ovih doniranih kadavera.

„Ponekad je Cedric Lodge dopuštao drugima da uđu u mrtvačnicu Medicinskog fakulteta Harvard i pregledaju tijela kako bi odabrali što kupiti“, navodi se u priopćenju američkog državnog odvjetništva.

Kupila secirana lica za 600 dolara

Katrina Maclean iz Salema, Massachusetts, i Joshua Taylor, iz West Lawna, Pennsylvania, navodno su kupili dijelove tijela. Prema izjavi o optužbi, u listopadu 2020. gospođa Maclean kupila je secirana lica za 600 dolara koja je namjeravala preraditi u kožu.

Gospođa Maclean vlasnica je trgovine Kat's Creepy Creations. Nije jasno jesu li dijelovi tijela korišteni u njezinim proizvodima. U optužnici stoji da je u trgovini skladištila i prodavala ljudske ostatke.

Gospodin Taylor je navodno izvršio 39 elektroničkih plaćanja gospođi Lodge za ukradene dijelove tijela tijekom četiri godine, u ukupnom iznosu od više od 37.000 dolara. Optužnica je uključivala referencu na PayPal dopis za kupnju od 1000 dolara koja je navodno glasila „glava broj 7“.

I dekan ostao zaprepašten

„Neki zločini prkose razumijevanju“, rekao je državni odvjetnik Sjedinjenih Država Gerard M. Karam u izjavi. „Krađa i trgovina ljudskim ostacima pogađa samu bit onoga što nas čini ljudima.“

Sva četiri optuženika optužena su za urotu i međudržavni prijevoz ukradene robe. Budu li osuđeni, suočit će se s kaznom do 15 godina zatvora.

George Q. Daley, dekan Medicinskog fakulteta na Sveučilištu Harvard, rekao je da je „zaprepašten saznanjem da se nešto tako uznemirujuće može dogoditi u našem kampusu“, te je potvrdio da je radni odnos Cedrica Lodgea prekinut 6. svibnja.

„Jako nam je žao zbog boli koju će ova vijest prouzročiti obiteljima i voljenima naših anatomskih donatora, a Medicinski fakultet Sveučilišta Harvard obećava da će surađivati s njima u ovim duboko bolnim trenucima“, rekao je dekan.

Izvor: BBC.com

Još vijesti