V.F. u Vijesti

Djevojka rođena u zatvoru i siromaštvu na jesen kreće na Harvard: Uspjela je dobiti punu stipendiju

Njezina mentorica joj je pružila podršku.

11. kolovoza 2023 14:14
Odrasla je u siromaštvu

Odrasla je u siromaštvu Foto: Canva

Djevojka iz Teksasa, koja je rođena u zatvoru, pohađat će Harvard nakon što je diplomirala kao treća najbolja u svom razredu. Sky Castner (18) iz okruga Montgomery rođena je u zatvoru okruga Galveston u kojem je njezina majka bila zatvorena. Otac ju je pokupio iz okružnog zatvora i samohrano odgajao.

„Rođena sam u zatvoru“, glasi prvi redak njezinog eseja za Harvard, na čijem je pisanju surađivala s profesorom na Sveučilištu u Bostonu.

„Pomogao mi je da ispričam svoju priču na najbolji mogući način“, rekla je Sky.

Unatoč svojim teškim počecima, Sky je maturirala kao treća najbolja u svom razredu u srednjoj školi Conroe i na jesen će pohađati Harvard kako bi studirala pravo, piše Daily Mail.

Mlada tinejdžerica zasluge za svoj uspjeh pripisuje svojoj mentorici Moni Hamby. Djelatnici škole su prepoznali Skyin potencijal. Djevojka je bila entuzijastična čitateljica i školsko osoblje je smatralo da bi joj dobro došao mentorski program The Project Mentor, gdje djeca kojoj je potrebno malo ljubavi dobiju odraslu osobu kao mentora koji im pomaže u brizi.

Dobila je i punu stipendiju

„Dobila sam papir o njoj. Njezina junakinja bila je Rosa Parks, omiljena hrana bili su joj tacosi iz Dairy Queena i voljela je čitati. Mislila sam da zvuči kao bistra djevojčica“, rekla je njezina mentorica Mona.

Ispričala je i da joj je Sky rekla da je bila u zatvoru, ali joj nije vjerovala.

„Znala sam da ne mogu samo jednom tjedno otići na ručak s ovim djetetom, trebalo joj je više“, priznala je Mona.

Sada Sky, ne samo da je uspjela dobiti mjesto na Harvardu, već će također pohađati ovo prestižno sveučilište uz punu stipendiju.

„Djevojka si je u osnovnoj školi postavila cilj, a to je ići na Harvard unatoč tome što je rođena u siromaštvu. Dobila je punu stipendiju za pohađanje Harvarda 2023.“, napisala je Mona u objavi na Facebooku.

Mona je bila s njom kad je Sky prvi put dobila naočale i trebala se ošišati, a čak ju je i odvela u obilazak kampusa Harvarda.

„Nakon tog putovanja vidjela sam kako se njezina ljubav prema školi pojačala“, ispričala je.

Samo je jednom upoznala svoju biološku majku

Drugi u zajednici pomogli su joj da iskusi stvari poput ljetnog kampa.

„Bilo je to sasvim drugačije okruženje od onoga u kojem sam ja odrastala“, rekla je Sky.

„Sve što me Mona naučila bilo je vrlo vrijedno na isti način na koji je bilo vrlo vrijedno sve kroz što sam ja prošla prije Mone“, dodala je.

Sky je samo jednom razgovarala sa svojom biološkom majkom, kada je imala 14 godina.

Objava podijeljena na Facebook stranici Zaklade za obrazovanje Conroe ISD također je otkrila da Castnerin otac, koji ju je odgajao sam, pati od bipolarnog poremećaja, što znači da je podrška Mone i drugih u njihovoj lokalnoj zajednici bila još važnija za djevojčicu tijekom njezina djetinjstva.

Sky je naporno radila da ima sve petice i upisala se na Akademiju za zdravstvena i znanstvena zanimanja u srednjoj školi Conroe kako bi se pripremila za odlazak na prestižno sveučilište.

Izvor: Daily Mail

Još vijesti