Moj Faks u Karijera

Akademija odgojno-obrazovnih znanosti Hrvatske dodjeljuje nagradu za znanstvene iskorake na području odgoja i obrazovanja

Natječaj je otvoren do 5. travnja 2024. godine.

20. prosinca 2023 12:06
Odlična prilika za sve koji plan za promjene u odgoju i obrazovanju

Odlična prilika za sve koji plan za promjene u odgoju i obrazovanju Foto: Canva

Akademija odgojno-obrazovnih znanosti Hrvatske raspisala je natječaj za podnošenje prijava za dodjelu nagrade „Stjepan Matičević“ za najbolja znanstvena dostignuća na području odgoja i obrazovanja.

Riječ je o novoutemeljenoj nagradi, koja će se dodijeliti za značajne znanstvene doprinose na području odgoja i obrazovanja, odnosno za novoobjavljenu knjigu, znanstveni rad u međunarodno priznatom znanstvenom časopisu ili rukopis spreman za objavljivanje, a koji predstavljaju iskorak u razumijevanju i rješavanju odgojno-obrazovnih problema.

Prilikom dodjele nagrade, Akademija će se voditi sljedećim kriterijima: izvrsnost i izvornost djela, primjenjivost nalaza i rezultata u praksi, korisnost nalaza za zajednicu, doprinosu razvoju i napretku odgoja i obrazovanja, te relevantnosti istraživanja i nalaza na globalnoj razini.

Kandidate za nagradu mogu prijaviti sveučilišta i njihove sastavnice, veleučilišta i visoke škole, javni znanstveni instituti, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te druge pravne osobe koje obavljaju znanstveno-istraživačku djelatnost, nakladnici te skupine uglednih znanstvenih ili obrazovnih (prosvjetnih) djelatnika. Detalji prijave su dostupni na web stranici Akademije.

Natječaj je otvoren do 5. travnja 2024. godine, a dodjela nagrade upriličit će se u lipnju 2024. godine. Nagrada je utemeljena u znak sjećanja na vrsnog teoretičara i pedagoga, redovitog člana HAZU-a akademika Stjepana Matičevića, odnosno u znak priznanja njegovu sveukupnom znanstvenom radu, kojim je, originalnim i dubokoumnim promišljanjem odgojno-obrazovnih problema, dao velik doprinos na području odgoja i obrazovanja i time zadužio hrvatsko školstvo, prosvjetnu i znanstvenu javnost.

Akademija i na ovaj način želi potaknuti unapređenje i razvoj odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj, sukladno najboljima europskim praksama, ali i očuvati bogatu tradiciju hrvatskog obrazovnog sustava.

Još vijesti