S.D. u Karijera

Iskustva mladih koji nisu htjeli upisati fakultete: „Odmah nakon srednje sam počeo raditi i nisam vidio potrebu“

Koliko je važna diploma?

12. kolovoza 2023 07:14
Postoji li krivi smjer?

Postoji li krivi smjer? Foto: Take Photo/Shutterstock

Mnogi studenti pitaju se hoće li se njihov rad i trud isplatiti te kolika je zapravo vrijednost njihove diplome.

U današnje vrijeme kada je studiranje i visoko obrazovanje dostupnije nego ikada u Hrvatskoj i svijetu, još uvijek postoje neki koji jednostavno nakon srednje škole neće odabrati upis na fakultet.

Neki od njih jednostavno nisu vidjeli potrebu za diplomom s obzirom na područje koje ih je tada zanimalo, a drugi su razmišljali o tome da se što prije mogu financijski osamostaliti.

Mladi glazbenik koji se završio školu primijenjenih umjetnosti i osnovnu glazbenu školu, u zadnji čas je odlučio da neće nastaviti svoje obrazovanje nakon završenog smjera za fotografa.

Odmah nakon srednje škole počeo je raditi 

„S obzirom na to da se duže vremena bavim glazbom u tom periodu kraja mog srednjoškolskog obrazovanja počele su mi se otvarati razne mogućnosti. Angažirao me jedan bend u kojem još uvijek sviram, počeo sam imati češće gaže pa sa, odmah nakon srednje krenuo raditi i jednostavno nisam vidio potrebu za upis na faks“, rekao je.

Na pitanje žali li zbog toga što nije upisao fakultet tvrdi da bi mu bilo lakše osigurati si stalan posao da ima diplomu, ali ističe da smatra kako je napravio dobru odluku jer ne voli obrazovne institucije i njihov način funkcioniranja.

Oni koji studiraju jednostavno ne stignu raditi i skupljati radno iskustvo

„Da se sad upišem na faks napravio bi to isključivo zbog papira. Ne volim institucije i mislim da su jako zastarjele. Također, kad promatram svoju okolinu vidim da je zapravo više stvar snalaženja nego diplome. Većina mojih prijatelja koji nisu završili niti upisali faks zarađuje više i već su napredovali na svom poslu, dok oni koji su na fakultetu jednostavno ne stignu raditi i skupljati radna iskustva“, zaključio je.

S njim se u dosta toga slaže pojedinac koji trenutno radi kao referent nabave u jednoj trgovini tehnologije. On također do posljednjeg trena nije znao da se neće upisati na fakultet.

„Sestre su mi studirale pa sam se nekako i ja nadao da ću i ići tim putem. Zaključio sam da neću studirati tek početkom 4. razreda. srednje škole jer me u to vrijeme zanimala geografija i strojarstvo. S geografijom bi mogao biti profesor (što nisam htio), a strojarstvo sam smatrao užasno teškim fakultetom“, kazao je.

Naglašava da je trenutno izuzetno zadovoljan svojom situacijom i da ga je ovaj odabir odveo do pozicije koja je odlična odskočna daska za budućnost njegove karijere.

Smatra da fakultet trebaju upisati oni koje to zanima, a ne kako bi „dobili papir koji im pruža veće mogućnosti u životu“.

 

@buzzin_nova Da mozete birati, bi li opet izabrali isti faks? 🤔 #fyp #studenti #faks #vox #voxpopuli #studiranje #trendingvideo #studiranje ♬ Cartoon-like rhythmic jazz - Kohrogi

 

Nimalo ne žali zbog svoje odluke

„Shvatio sam da fakultet neću upisati jer mi je struka koju sam stekao otvorila razne poslovne mogućnosti odmah nakon srednje škole. Jako sam sretan što nisam upisao fakultet te smatram da fakultetsko obrazovanje nije za svakog. To ovisi od osobe do osobe i njihovim željama. Bavim se proizvodnom zrakoplovnih dijelova i izrazito sam zadovoljan i svojim poslom i zaradom.“

Iako je važnost diplome u današnjem svijetu nekima upitna, postoje određene pozicije do kojih se ne može doći bez nje.

Put uvijek ovisi o destinaciji koju ste izabrali pa tako ima smisla da, dok jedni odbijaju fakultetsko obrazovanje i odlično se snalaze i bez njega, drugi to ipak ne mogu ili ne žele.
 

Još vijesti