M. P. u Karijera

Hvale vrijedan projekt studenata FER-a! Osmislili aplikaciju „Prava vrećica“, a evo o čemu se radi

Sudjelovali u natjecanju „Lumen“.

17. srpnja 2023 12:30
Razvrstavanje otpada

Razvrstavanje otpada Foto: Canva

Udruga „eSTUDENT“ organizira natjecanje „Lumen“ koje obuhvaća široki spektar područja. To je najveće natjecanje u izradi mrežnih i mobilnih aplikacija, a projekt studenata FER-a je zavrijedio Rektorovu nagradu.

Jura Hostić, Tvrtko Puškarić i Karlo Vrdoljak su osmislili aplikaciju „Prava vrećica“ koja pomaže u razvrstavanju otpada. Aplikacija funkcionira na način da korisnik fotografira određeni predmet i potom dobije informaciju o tome gdje ga mora pravilno razvrstati.

Studente su inspirirale zagrebačke plave vrećice, ovaj novi digitalni alat bi mogao biti od koristi svima, a ne samo stanovnicima Grada Zagreba. Ovaj projekt je izborio mjesto u finalu, a na kraju su osvojili zavidno četvrto mjesto u konkurenciji od šest projekata.

Studenti su objasnili da se alat temelji na umjetnoj inteligenciji koja detektira osnovne informacije o slici, a na kraju se na to dodaje matematički model koji daje više specifičnih podataka o određenom predmetu. Naime, sustav kombinira sve podatke, a potom zaključuje na temelju vjerojatnosti, stoji na vecernji.hr.

Još vijesti