M. P. u Karijera

Ovi studenti predvode revoluciju u uzgoju biljaka! Kreću u serijsku proizvodnju pametnih posuda i u lov na međunarodno tržište

Registrirali su i vlastiti obrt.

19. listopada 2023 10:58
Studenti FOI-ja osmislili start up projekt.

Studenti FOI-ja osmislili start up projekt. Foto: www.foi.unizg.hr/Screenshot

Studenti Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu su prije skoro godinu dana osmislili proizvod koji se temelji na primjeni Internet of Things tehnologije, a riječ je o pametnoj posudi za biljke gdje aplikacija vodi brigu o stanju biljke temeljem prikupljenih podataka iz okoline.

Dizajneri ovog inovativnog startup-a su registrirali i vlastiti obrt istoimenog naziva kao i proizvod – Choncha. Ovi studenti prevode revoluciju u uzgoju biljaka, a sada su uspjeli prikupiti 120 tisuća eura investicije i krenut će u serijsku proizvodnju pametne posude. U cilju im je svoj proizvod probiti i na međunarodno tržište.

Posuda je opremljena inovativnim sustavom navodnjavanja i senzorima za optimalne uvjete rasta biljaka, a cijeli proizvod su osmisli, dizajnirali i programirali sami studenti koje je u startup okupio Frano Primorac.

Studenti su uspješno proveli Kickstarter kampanju i privukli 129 zadovoljnih kupaca, a svoj put na tržište započeli su uz pomoć FOI-jevog programa podrške razvoju studentskih poduzetničkih ideja Startup@FOI, piše na foi.unizg.hr.

 

Još vijesti