P.S. u Laganini

Danas je najdepresivniji dan u godini – je li to zaista istina? Evo što tvrdi psiholog sa Sveučilišta Ohio

Treći ponedjeljak u siječnju poznat je kao „Plavi ponedjeljak“, odnosno najdepresivniji dan u godini.

15. Siječnja 2024 12:17
Depresija

Depresija Foto: Canva

Već dugi niz godina u svijetu je poznata informacija kako treći ponedjeljak u siječnju predstavlja najdepresivniji dan u godini. Ova činjenica uvriježila se diljem cijelog svijeta i mnogi ljudi za sve loše stvari koje se dogode tog dana, okrivljuju činjenicu kako se to događa zbog najdepresivnijeg dana u cijeloj godini.

No, je li ta informacija uopće točna i tko ju je izmislio? Kako piše Forbes, 2005. godine jedna od mnogobrojnih aviokompanije Velike Britanije, Sky Travel, proširila je ovu informaciju o „Plavom ponedjeljku“, odnosno najdepresivnijem danu u godini. Oni su tada tvrdili kako je upravo na ovaj dan najniža razina sreće među ljudima.

Osmišljena i formula

Naime, iz Sky Travela do ove su informacije došli u suradnji s jednim od psihologa koji im je složio formulu za depresiju koja dokazuje ovu informaciju. Rezultat formule izbacio je treći ponedjeljak u siječnju kao najdepresivniji dan u godini, a formula glasi: [W+(Dd)] x TQ podijeljeno s M x NA. Tako W označava vremensku prognozu, D novčana dugovanja, d mjesečnu plaću, T vrijeme koje je prošlo od Božića, Q predstavlja vrijeme unutar kojeg niste prestali s nečim što se pokušali prestati raditi, M nisku razinu motivacije i NA za potrebu poduzimanja neke radnje.

Marketinški trik?

No, je li ova formula zaista točna? Vjerojatno nije jer, kako navodi Forbes, ne postoje znanstveni dokazi koji potkrjepljuju ovu tvrdnju, formulu i njezin rezultat. Neovisno o tome, Sky Travel je uspio u svom naumu da „obmani“ ostatak svijeta o najdepresivnijem danu u godini, a profesor psihijatrije i bihevioralnog zdravlja Sveučilišta Ohio, Samar McCutcheon, tvrdi kako je to samo marketinški trik ove aviokompanije koja danas više ne postoji.

McCutcheon napominje kako je Sky Travel to napravio samo zbog povećanja poslovanja na taj dan, kako bi putnici za taj datum kupili više avionskih karata nego inače da si, na ovaj način, uljepšaju najdepresivniji dan u godini.

Još vijesti