Moj Faks u Vijesti

Počela je kampanja o mentalnom zdravlju, „Brave Together” – nauči prepoznati znakove anksioznosti i depresije

Besplatna psihosocijalna online podrška.

16. listopada 2023 12:48
Briga o mentalnom zdravlju

Briga o mentalnom zdravlju Foto: Canva

Kampanja o mentalnom zdravlju, „Brave Together”, u Hrvatskoj će i ove godine pružati podršku onima koji se nose s anksioznim i depresivnim teškoćama u obliku besplatne psihosocijalne online podrške kroz individualna i grupna savjetovanja. Kampanja počinje danas, 16. listopada i trajat će do 16. studenoga.

Spomenuti projekt je nastao u suradnji s brendom Maybelline New York i Udruge „Igra“ za pružanje psihosocijalnih usluga i edukacija, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom. Anksioznost i depresija ozbiljni su zdravstveni problemi koji mogu utjecati na ljude svih dobnih skupina, uključujući i mlade. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), početak pojave prvih problema poput depresije, anksioznosti i problema u ponašanju, počinju između 15. i 24. godine.

Oko 60 posto mladih je u periodu od 18. do 24. godine života doživjelo najmanje jednu teškoću vezanu uz mentalno zdravlje, od kojih je 23,4 posto imalo susret s depresijom, 18,2 posto je doživjelo anksioznost, a čak 13,5 posto imalo je suicidne misli.

Podaci Eurostata pokazuju da je Hrvatska na trećem mjestu u Europskoj uniji po udjelu osoba sa stanjem kronične depresije te istovremeno na 14. mjestu po broju psihijatara na 100 tisuća stanovnika.

S ciljem podizanja svijesti o anksioznosti i depresiji među mladima, destigmatizacije mentalnih teškoća i edukacije mladih, inicijativa “Brave Together” osigurava besplatnu online psihosocijalnu podršku za one koji se nose s anksioznim i depresivnim teškoćama u obliku besplatne psihosocijalne online podrške koju pružaju stručnjaci iz Udruge Igra.

Nakon što osoba ispuni prijavni obrazac, u roku od 24 sata (ili 36 sati ukoliko je riječ o vikendu ili prazniku) kontaktirat će ju stručna osoba Igrinog tima radi inicijalnog razgovora koji služi detektiranju potreba. Na temelju inicijalnog razgovora, osobi će se dodijeliti adekvatna usluga online podrške ili će ju se uputiti gdje može dobiti prikladnu uslugu s obzirom na iskazane teškoće.

Akronim B.R.A.V.E. svodi se na pet koraka: Budi uz njih – prepoznaj znakove da je nekome teško, Razmisli o okruženju – pronađi siguran prostor za iskren razgovor, Aktivno postavljaj pitanja – obrati pažnju na stvari koje ih muče, Vodi računa o osjećajima – poslušaj ih i pruži im podršku, Efektivno potakni na akciju – ohrabri prijatelje da potraže pomoć.

Sve dodatne informacije i podršku moguće je pronaći na web stranici. 

Još vijesti