V.F. u Laganini

Istine o spavanju: Treba li nam osam sati sna ili možemo funkcionirati sa samo nekoliko sati sna svake noći?

Trećinu života provedemo spavajući.

20. srpnja 2023 16:09
Jesi li spavalica?

Jesi li spavalica? Foto: Canva

Nije tajna da studenti ne spavaju dovoljno. Ruku na srce, nekad opet spavamo i previše. Kad si student, jedan dan odeš spavati u četiri ujutro i probudiš se u sedam i žuriš na jutarnje predavanje. Drugih dana legneš oko pet popodne odrijemati pa se probudiš usred noći i shvatiš da spavaš u odjeći s upaljenim svjetlima. Što drugo učiniti u toj situaciji nego obući pidžamu, ugasiti svjetla i nastaviti spavati. I onda se ustaneš u 11 kao da nisi spavao tjedan dana.

A možda ni nisi…

Najčešće vjerovanje je da našem tijelu treba osam sati sna kako bi normalno funkcionirali. Međutim, to nije uvijek slučaj. Vjerojatno ti se puno puta dogodilo da odspavaš osam sati i više, a svejedno se probudiš umoran. Na san utječe mnogo faktora.

Ako uglavnom spavaš između sedam i devet sati, to znači da ćeš trećinu života provesti spavajući. Iako zvuči kao traćenje vremena, san nam je prijeko potreban. Međutim, važno je naspavati se kvalitetno. To znači da ne bi trebao odspavati četiri sata preko noći, otići na faks, pa onda opet odspavati četiri sata. Osim toga, ponekad se preko noći često budimo. Primjerice, kad smo pod prevelikim stresom. Čak i ako tada odspavamo osam sati, činit će nam se kao da nam nije dovoljno jer san nije bio dovoljno kvalitetan.

Dovoljno nam je sedam sati

Odrasle osobe, a mi studenti jesmo odrasle osobe iako se tako baš ne osjećamo, zapravo trebaju spavati sedam sati svake noći. Dr. Daniel Lieberman s Harvarda je istaknuo kako vjerovanje da ljudima treba osam sati sna postoji još od industrijske revolucije, ali sam kaže kako bi ljudima preporučio oko sedam sati sna.

Važan je i raspored spavanja. Dakle, trebali bismo svake večeri otići u krevet otprilike u isto vrijeme. S time da otići u krevet ne znači ležati u krevetu i gledati videe u kojem cura nožem reže sapune ili dekorira torte.

Možda misliš da si mlad i da možeš živjeti život sasvim normalno iako odspavaš samo pet sati svake noći. Želimo da nam savjest ostane čista pa ćemo ti priznati da je nekima zaista dovoljno samo nekoliko sati sna kako bi se osjećali energično i odmorno. Za to je zaslužna specifična genska mutacija.

Nikola Tesla i Margaret Thatcher su mogli normalno funkcionirati sa svega nekoliko sati sna svake noći. Ljudi s ovom genetskom mutacijom se nazivaju „učinkovitim spavačima“, a ti vjerojatno nisi jedan od njih jer oni čine manje od 1% populacije na svijetu.

Zato nakon što si noćima učio za ispite, radije se naspavaj umjesto da odeš u izlazak i proslaviš prolaz. Ne kažemo da ne trebaš otići u provod. Samo kažemo da se prije toga trebaš naspavati.

Još vijesti