V.F. u Laganini

Nisi se naspavao otkako je ljeto počelo? Donosimo ti savjete kako zaspati tijekom vrućih ljetnih noći

Nemoguća misija...

14. srpnja 2023 17:44
Čini se nemoguće...

Čini se nemoguće... Foto: Canva

Vrućine su nepodnošljive. Preko dana vjerojatno uopće ne izlaziš iz kuće ako nema potrebe za time. Međutim, koliko god preko dana bilo grozno, preko noći zna biti još gore. Gotovo je nemoguće zaspati po ovakvom vremenu. Navečer se istuširaš i legneš u krevet, a onda se samo okrećeš kao da plivaš u kadi vlastitog znoja. Donosimo ti nekoliko savjeta kako se kvalitetno naspavati preko ljeta unatoč vrućini.

1. Zatvori prozore preko dana

Iako je otvaranje prozora prvo što poželimo učiniti kad nam je vruće, to zapravo nije dobra ideja. Ne bismo trebali otvoriti prozor kada je vani jako vruće jer onda topli zrak ulazi unutra, a prostorija se nepotrebno zagrijava. Umjesto toga možeš zamračiti prostoriju i napraviti hlad.

2. Rashladi sobu navečer

Temperature navečer padnu. Idealno bi bilo da prije spavanja napraviš propuh. Da, znamo da zvuči prestrašno! Ipak, čisto sumnjamo da ćeš se razboljeti. Prozor možeš slobodno otvoriti tek navečer. Većina ljudi se navečer tušira pa se prostorija može zagrijati kada para iz kupaonice ulazi u ostale prostorije. Također, ako si kuhao večeru, prostorija se vjerojatno zagrijala. Zato prije spavanja napravi propuh. Lakše ćeš zaspati u rashlađenom prostoru.

3. Rashladi krevet

Obrati pažnju na to kakvu posteljinu koristiš. Najbolje bi bilo preko ljeta koristiti svilene plahte jer te one neće previše ugrijati. Znaš kako preko zime u krevet staviš termofor s vrućom vodom da te ugrije? Istu stvar možeš učiniti i s hladnom vodom. Bocu hladne vode možeš držati u krevetu prije spavanja pa ju maknuti kad legneš u krevet ili ju imati cijelu noć da te rashladi.

4. Drži se rasporeda spavanja

Preko zime često idemo ranije u krevet jer su dani kraći. Ljeti se događa upravo suprotno. Dani su duži pa to povećava našu aktivnost. Osim toga, ljeti vjerojatno zbog dužih dana kasnije večeraš i duže se družiš. Ako se želiš kvalitetno naspavati, najbolje bi bilo da se držiš rasporeda spavanja. Odredi točno vrijeme kada ćeš svaki dan ići u krevet. Naravno, treba ostati realan, nekad jednostavno imaš obaveze koje moraš obaviti, pogotovo ako još imaš ispite. Ipak, potrudi se poštivati svoj raspored i kvalitetnije ćeš se naspavati.

Još vijesti