V.F. u Laganini

Kako se rashladiti u studentskoj sobi? Pokušajte s ovih nekoliko savjeta

Nije lako.

20. lipnja 2023 16:32
Za sve nas koji nemamo ni ventilator.

Za sve nas koji nemamo ni ventilator. Foto: Siniz Kim/Unsplash

Vrućine su nepodnošljive. Vruće je u stanovima i kućama, vani je još gore, ali najgore je u domskim sobicama. Ti i tvoj cimer ste zarobljeni u svega nekoliko kvadrata i kukate jedan drugome koliko vam je vruće. Tvoj prošli cimer je imao stolni ventilator pa si tako preživio ljeto. Međutim, tvoj sadašnji cimer ga nema, a ni ti ga se nisi sjetio kupiti… I sad ste osuđeni na propast.

Donosimo ti nekoliko savjeta koji ti vjerojatno neće značajno pomoći, ali ćemo barem odati počast studentima ratnicima koji u domovima skapavaju od vrućine.

1. Napravi lepeze

Na YouTubeu postoji tutorial za gotovo bilo što. Ako nikada nisi pravio lepezu od papira kao dijete, možeš potražiti savjete na internetu. Sve što trebaš je komad papira koji moraš preklapati dok ne izgleda poput harmonike, a onda ga savinuti u polukrug. Ti i cimer se možete hladiti naizmjence. Osim što će vas rashladiti, poboljšat ćete i svoj odnos. Ne možeš se nastaviti ljutiti na njega jer je ostavio prljave čarape nasred sobe, a upravo te rashlađuje DIY lepezom. Osim toga, razvit ćete vještine koje su poželjne za rad u timu pa ćete izradu lepeza i međusobno hlađenje moći staviti u životopis.

2. Spusti rolete

Ako si u rujnu prošle godine u upravi doma rekao da ti je svejedno u kojoj ćeš sobi biti, vjerojatno si brucoš i sada se zbog toga kaješ. Stariji studenti znaju da se obavezno mora uzeti ona soba koju sunce neće grijati cijelo popodne. Ali ne brini, svi smo to naučili na teži način. Ako si baš ti taj sretnik kojem sunce tuče u prozor, sada vjerojatno živiš u sauni. Ako ima imalo poduzetnog duha u tebi, možeš početi iznajmljivati prostor i skupiti novac za prijenosnu klimu ili stolni ventilator. Osim toga, preporučujemo ti da svakako spustiš roletu. Istina je da onda nećeš moći učiti jer će u sobi biti mrak, ali morat ćeš birati između položenog ispita ili hlada. Iduće godine budi pametniji.

3. Hladan tuš

Nešto s čime zagrebački studenti definitivno nemaju problema. Čak i kad bi to htjeli, ne bi se mogli okupati u toploj vodi jer je ionako nema. Umjesto toga, imaju ledenu kupku poput Vikinga. Ali navodno je to zdravo. Ako ne studiraš u Zagrebu, ugledaj se na zagrebačke studente i Vikinge i pokušaj se istuširati ledenom vodom. Možda se nakon nekoliko tuširanja prehladiš i dobiješ temperaturu. Kad nam tjelesna temperatura raste, uvijek nam postane nepodnošljivo hladno. Toliko da počnemo drhtati. Problem riješen.

4. Izbjegavaj alkohol

U slučaju da se želiš rashladiti hladnim pivom, ništa od toga. Alkohol uzrokuje dehidraciju. Umjesto toga, pij vodu. Hladnu, naravno. Opet napominjemo, ako studiraš u Zagrebu, druge ionako ni nemaš. Ako si jedan od onih koji nisu veliki fanovi obične vode, preporučujemo ti hranu s visokim udjelom vode. Lubenica i jagode su klasično ljetno voće koje je lagano i puno vode pa te mogu rashladiti i osvježiti. I lubenice i jagode možeš pronaći bilo gdje po pristupačnim cijenama koje su prihvatljive za studentski budžet. Baš kao što je to slučaj svake godine.

Još vijesti