V.F. u Vijesti

U Amazoniji pronađeno više od stotinu uginulih dupina: Temperature vode na mjestima i preko 39 stupnjeva

Zbog ekstremno visokih temperatura.

2. listopada 2023 13:36
Sumnja se da su dupini uginuli zbog previsokih temperatura

Sumnja se da su dupini uginuli zbog previsokih temperatura Foto: Canva

Ovo je ljeto bilo izrazito toplo, a rekordno visoke temperature su zabrinule brojne stručnjake. Iako je jesen stigla, temperature su i dalje poprilično visoke. Nesnosne vrućine su potaknule raspravu o klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju. Ovakvo vrijeme loše utječe i na životinje kojima previsoke temperature smetaju. Tako je u brazilskoj Amazoni zabilježen veliki pomor dupina za koje se sumnja da su uginuli zbog previsokih temperatura vode.

Više od stotinu dupina pronađeno je mrtvo u brazilskoj Amazoni usred povijesne suše i rekordno visokih temperatura vode koje su na mjestima premašile 39 stupnjeva Celzijeva. Svi mrtvi dupini pronađeni su u jezeru Tefé u proteklih sedam dana, prema Institutu Mamirauá, istraživačkoj ustanovi koju financira Brazilsko ministarstvo znanosti.

Institut je rekao da je tako visok broj smrtnih slučajeva neuobičajen i sugerirao da su rekordno visoke temperature jezera i povijesna suša u Amazoniji možda uzrok. Ova će vijest vjerojatno povećati zabrinutost klimatologa zbog učinaka koje ljudska aktivnost i ekstremne suše imaju na regiju.

Pokušavaju prebaciti dupine u hladniju vodu

„Još je rano za utvrđivanje uzroka ovog ekstremnog događaja, ali prema našim stručnjacima, sigurno je povezan sa sušnim razdobljem i visokim temperaturama u jezeru Tefé, u kojima neke točke prelaze 39 stupnjeva Celzijeva,“ rekli su iz Instituta za CNN.

Rijeka Amazona, najveći vodeni put na svijetu, trenutno je u sušnoj sezoni, a nekoliko primjeraka riječne faune također pati od rekordno visokih temperatura.

Istraživači i aktivisti pokušavaju spasiti preživjele dupine prebacujući ih iz laguna i jezerca u predgrađu u glavni tok rijeke gdje je voda hladnija, no operacija nije laka zbog udaljenosti područja.

„Prebacivanje riječnih dupina u druge rijeke nije toliko sigurno jer je važno provjeriti jesu li prisutni toksini ili virusi prije puštanja životinja u divljinu“, rekao je André Coelho, istraživač na Institutu Mamiraua.

Suša u Amazoniji također utječe na gospodarstvo. Ispod prosječne razine vode prijavljene su u 59 općina u državi Amazonas, što ometa transport i ribolovne aktivnosti na rijeci. Vlasti očekuju još akutnije suše tijekom sljedećih nekoliko tjedana, što bi moglo rezultirati daljnjim uginućima dupina, izvijestio je CNN Brasil.

Izvor: CNN

Još vijesti