V.F. u Vijesti

Pada proizvodnja hmelja: Stručnjaci upozoravaju da bi klimatske promjene mogle negativno utjecati na proizvodnju piva

Mogla bi se pogoršati i kvaliteta piva.

20. listopada 2023 15:26
Klimatske promjene bi mogle dovesti do nestašice hmelja

Klimatske promjene bi mogle dovesti do nestašice hmelja Foto: Canva

O klimatskim se promjenama često priča, a mi ipak ponekad mislimo kako su one nešto što se događa negdje daleko i da neće previše utjecati na nas i na naš svakodnevni život. Ipak, čini se kako klimatske promjene mogu utjecati i na neke stvari za koje nam se na prvu čini da s njima nemaju apsolutno nikakve veze. Jedna od tih stvari je i pivo, točnije hmelj.

Pitanje klimatskih promjena postaje kritično, a toplije i suše vrijeme moglo bi ugroziti opskrbu pivom. To je zato što bi se berbe hmelja, ključnog sastojka u proizvodnji piva, mogle smanjiti za čak 18% u Europi do 2050., a taj hmelj koji se i ubere možda ima manje tvari potrebnih da nekim pivima daje poseban okus, prema istraživanju objavljeno u časopisu Nature Communications.

Istraživači su proučavali proizvodnju hmelja u razdoblju od 1971. do 1994. i od 1995. do 2018. u Njemačkoj, Češkoj i Sloveniji. Otkrili su da su rastuće temperature pomaknule početak sezone uzgoja hmelja za 13 dana od 1970. do 2018. godine, napisao je glavni autor studije Martin Mozny s Instituta za istraživanje globalnih promjena Češke akademije znanosti, piše USA Today.

Od 1995. prosječni godišnji prinosi hmelja u većem dijelu Europe pali su za čak 19%, ali su u Češkoj ostali stabilni. Ranije sazrijevanje također je dovelo do pada prosječnog sadržaja kiselina u hmelju koje pivu daju gorčinu, između 10,5% u Zatceu u Češkoj i 34,8% u Celju u Sloveniji, kažu istraživači.

Smanjuje se i kvaliteta hmelja

Istraživači su simulirali buduće usjeve i klimatske uvjete i procijenili da će žetve hmelja biti od 4% do 18% manje do 2050. godine, a procjenjuje se i kontinuirani pad od 20% do 31% kiselina u hmelju potrebnih za gorčinu.

„Aromatični hmelj iz tradicionalnih europskih regija začin je koji daje pravi okus i aromu najboljim premium i craft pivima diljem svijeta. Izvozi se u sve zemlje koje proizvode bolja piva. Proizvodnja hmelja u SAD-u suočava se sa sličnim situacijama“, rekao je Mozny.

Ipak, američki proizvođači hmelja razvijaju sorte koje su otporne i nastavili su povećavati proizvodnju , rekao je Chuck Skypeck, direktor tehničkih pivarskih projekata u Udruzi pivara, trgovačkoj grupi koja predstavlja gotovo 6000 američkih pivovara, od kojih većina dobiva većinu svog hmelja od američkih proizvođača. Slično se radi i u Europi, uključujući Centar za istraživanje hmelja u Hüllu u Njemačkoj.

„Postoji veliki napredak u tom pogledu. Ne umanjujemo izazove, jer oni postoje“, rekao je Skypeck.

Klimatske promjene doista su u mislima pivara diljem svijeta. Prošlog mjeseca Atsushi Katsuki, predsjednik i izvršni direktor japanskog pivskog konglomerata Asahi Group Holdings, rekao je za Financial Times da bi globalno zatopljenje moglo smanjiti usjeve ječma i kvalitetu hmelja u sljedeća tri desetljeća, što bi moglo uzrokovati nestašicu piva. Osim proizvodnje Asahi, tvrtka proizvodi i Grolsch, Fuller's i Peroni piva, kao i Pilsner Urquell piva.

Ječam otporan na sušu?

„Iako bi s toplijim vremenom potrošnja piva mogla porasti i postati prilika za nas, klimatske promjene imat će ozbiljan utjecaj“, rekao je Atsushi Katsuki. „Postoji rizik da nećemo moći proizvesti dovoljno piva.“

Anheuser-Busch InBev, proizvođač Budweisera i Bud Lighta, i danski proizvođač piva Carlsberg uložili su u sorte ječma otporne na sušu koje se uzgajaju u Africi kao zaštitu od učinaka klimatskih promjena, izvijestio je Fortune.

„Jedan od popratnih motiva ove studije bio je ilustrirati koliko klimatske promjene mogu biti važne čak i za one koji misle da nisu važne“, rekao je koautor studije Miroslav Trnka za CNN.

„Stvarno vidimo promjene koje utječu na stvari koje cijenimo, poput okusa piva. Klimatske promjene doista mogu utjecati na to ili barem utjecati na robu koja je ključna za proizvodnju“, dodaje.

Izvor: USA Today

Još vijesti