P.S. u Laganini

Studenti o prvom snježnom pokrivaču ove godine: „Ja san dite s mora i priznajen samo buru. Eto ča mislin o ovom snigu...“

S obzirom na to da su snježne padaline sve rjeđa pojava zbog klimatskih promjena, mnogi više nisu naviknuti na ove zimske radosti.

19. Siječnja 2024 12:43
Snjegović u studentskom domu

Snjegović u studentskom domu Foto: Ustupljena fotografija/T.J./MojFaks

Iako je zima službeno počela prije već mjesec dana, prvi pravi snijeg dočekali smo tek sada, u siječnju. S obzirom na izniman utjecaj klimatskih promjena unazad nekoliko godina, mnogi su mislili kako snijeg ni nećemo vidjeti u njegovom pravom obliku, kao što je bio posljednji slučaj zabilježen 2013. godine s pravom količinom snijega. 2

No, s obzirom na to koliko je snijega napadalo sada, u svega nekoliko sati, možda se ponovi situacije otprije 11 godina! Upravo zbog toga, razgovarali smo s nekolicinom studenata o tome koliko oni vole snijeg.

Većina ih navodi kako ga voli samo gledati kroz prozor, ali ne i kada nekamo mora ići po takvim vremenskim uvjetima.

„Snijeg volim isključivo u slučaju da sam doma, odnosno da nisam prisiljena negdje ići“, kratko je objasnila Matea.

Snijeg izaziva i lijenost

Osim nje, Veronika ga voli, ali samo kada ga može gledati iz kuće kako pada. No, ona ima još jedan drugi problem dok pada snijeg, a to je povećana količina lijenosti.

„Volim snijeg, ali kad pada, ništa mi se ne da. Nemam baš motivacije za rad kad pada snijeg. Vjerojatno neću učiti ni pisati seminar, nego ću kroz prozor gledati kako pada snijeg i piti kavu. I komentirati sa svima da pada snijeg kao da ga nikad prije u životu nismo vidjeli“, dodaje Veronika.

@danielgotovac1207 vani pada snijeg 😅 ❄️ 🌨 ☃️ #snijeg #zagreb #zimskaidila #zima #snow #zagreb🇭🇷 ♬ original sound - d G 💙 z G🌠

O snijegu u kontinentalnom području razgovarali smo i sa studentima s juga Hrvatske koji trenutno studiraju u Zagrebu. Franka ne shvaća oduševljenje bijelim pokrivačem, iako živi na hrvatskoj obali.

„Priznajen samo buru“

Bez obzira na to što u njezinom rodnom mjestu snijeg nije čest slučaj, ne shvaća ljubitelje ovih zimskih padalina.

„Ja san dite s mora i priznajen samo buru. Eto ća mislin o ovom snigu“, rekla nam je, a i objasnila zašto je njezino mišljenje takvo.

„Lijepo je vidjeti i diviti se prizorima kad gledaš kroz prozor, ali ako trebaš negdje ići totalno je nezgodno jer je u prometu kaos, autobusi ne voze i svi su nervozni“ dodala je.

Nekima je snijeg draži od kiše

No, Erika je jedna od onih studenata s juga koji jedva čekaju prvi snijeg na zagrebačkom tlu. Svoje osjećaje opisuje kao veselje u djetinjstvu, s obzirom na to da je u Dubrovniku snijeg zaista rijetka pojava.

„Kad bi u Dubrovniku (jednom u desetak godina) pao snijeg skoro ništa ne bi bilo funkcionalno pa tako ne bi morali ići u školu, na faks, neki na posao... Ovdje to (nažalost) nije slučaj pa vjerujem da je većini tlaka po snijegu obavljati svakodnevne obaveze. Meni je i dalje snijeg draži od kiše“, objašnjava Erika.

Bez obzira na to voli li netko snijeg ili ne, zima je namijenjena ovakvim padalinama. Kroz godine unutar kojih klimatske promjene imaju snažan utjecaj, već smo pomalo i zaboravili na ove snježne radosti koje smo potpuno normalno doživljavali u djetinjstvu te smo u njima uživali.

Zato trebamo biti sretni što nas još uvijek, s obzirom na nepovoljnu klimatsku situaciju, počasti i koja pahulja snijega tijekom zime!

 

Još vijesti