P.S. u Vijesti

Novo istraživanje pokazalo da je ova supstanca štetnija za pluća od duhana – mnogi su u šoku

Istraživanje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Ottawi, a do njih su došli koristeći znanstvenu metodologiju.

17. studenog 2022 17:10
Liječnik sa snimkom pluća

Liječnik sa snimkom pluća Foto: Song_about_summer via Shutterstock

Mnogi godinama žive u uvjerenju kako je kanabis manje štetan od običnog duhana. I među studentima ima dosta aktivnih pušača, i marihuane te duhana, a mnogi se često opravdavaju činjenicom da je marihuana „zdravija” – barem su dosad neki tako mislili.

Nedavno je provedeno istraživanje, objavljeno u časopisu Radiology, koje dokazuje suprotno. U pitanju je Sveučilište u Ottawi čiji su znanstvenici proveli istraživanje u razdoblju od 2005. do 2020. godine i dokazali da je zapravo marihuana štetnija i to na temelju uzorka od 146 osoba, piše Science Alert.

Od njih, 56 su konzumenti marihuane, 33 konzumira „samo” duhan, a 33 sudionika istraživanja deklariralo se kao nepušači. Među osobama koje su pušile marihuanu, većina njih je istovremeno redovito konzumirala i duhan.

Rendgenske snimke pokazale svoje

Na temelju rendgenskih snimaka pluća, ustanovili su kako su rezultati pokazali puno veće stope upala dišnih puteva i emfizema kod pušača marihuane u odnosu na ostale pušače duhana i nepušače.

Osim toga, dokazane su i kronične bolesti pluća kod konzumenta marihuane.

Iako su zagovornici konzumiranja marihuane vrlo vjerojatno razočarani ovim zaključcima, neki stručnjaci su iskazali i svoje mišljenje po pitanju ovih, začuđujućih, rezultata.

Pušači marihuanu duže zadržavaju u plućima?

Neki misle da je to načina konzumacije marihuane s obzirom na to da se ona puši nefiltrirana i samim time više štetnosti ulazi u dišne puteve.

Na ovo upozorava i radiologinja Giselle Revah uz opasku da je, zbog činjenice da je u većini zemalja ilegalna, provedeno jako malo studija o zdravstvenim benefitima marihuane.

izvor: sciencealert.com

vezano Slika nije pronađena Laganini Znanstvenici plaćaju da vježbate pod utjecajem 'marice': Zapali pa trči za 700 kuna

Još vijesti