V.F. u Laganini

Zašto pripadnici generacije Z izgledaju starije od milenijalaca? Stručnjaci upozoravaju na zabrinjavajuće trendove

Mladi su pokleknuli pred nezdravim trendovima.

5. Siječnja 2024 15:50
Zašto pripadnici generacije Z izgledaju starije?

Zašto pripadnici generacije Z izgledaju starije? Foto: Canva

Injekcije, fileri i vape su među glavnim krivcima zbog kojih pripadnici generacije Z izgledaju starije od milenijalaca, upozoravaju stručnjaci. Nadodaju i da potražnja za kozmetičkim zahvatima raste među mlađom generacijom.

Iako se može činiti da se generacija Z dobro brine o sebi, stručnjaci nisu tako sigurni, zapravo, prerano uzimanje injekcija može utjecati na prirodni razvoj crta lica, piše New York Post.

„Nije neuobičajeno vidjeti 18-godišnjakinje s filerima za usne“, rekao je dr. Ross Perry, medicinski direktor Cosmedics Skin Clinics.

Dodao je da „20-godišnjaci koriste botoks i filere i polutrajnu šminku u obliku obrva i usana.“ Ovi postupci „u kombinaciji mogu učiniti da izgledate stariji“, rekao je Perry, i „zapravo kad jednom krenete ovim putem, vrlo je teško vratiti se potpuno prirodnom izgledu, pogotovo kada afirmacije počnu na društvenim mrežama.“

Loši trendovi na društvenim mrežama

TikTok oznaka #BabyBotox, koja je privukla 189 milijuna pregleda, sadrži mnoštvo isječaka mladih žena koje su primile samo malo toksina u lice kako bi spriječile duboke bore.

Generacija Z odrasla je uz ekrane i društvene mreže, što znači da su im „uvidi i edukacija o kozmetičkim postupcima, trendovima i prikladnoj njezi kože dostupni dodirom prsta“, rekla je dr. Sindhu Siddiqi iz londonske klinike No Filter.

„Iako to možda nije uvijek korisno, to znači da su odrasli s više svijesti i znanja o estetskim ponudama, jer mnogi praktičari i brendovi koriste ove platforme za promicanje svojih ponuda“, dodala je.

Naime, postoji „vrlo malo ljudi“ mlađih od 30 godina kojima bi injekcije za opuštanje bora mogle koristiti, rekla je druga londonska dermatologinja, dr. Sophie Shotter.

Cigarete i vaping stvaraju probleme

„Primanje ovih tretmana prije nego što su doista potrebni ponekad može nekoga učiniti starijim, s izgledom gotovo poput maske“, rekla je Shotter, koja je za interes za postupak također okrivila trendi glamurozni izgled šminke koji hvale utjecajne osobe na društvenim mrežama.

Prepuni obrazi i usne „iskrivljuju lice“, tvrdi praktičar estetike Amish Patel, zbog čega osoba izgleda mnogo starije nego što jest.

S druge strane, milenijalci se smatraju generacijom koja je više osviještena o zdravlju. Stručnjaci kažu da je manje vjerojatno da će pušiti i vjerojatnije da će vježbati od drugih generacija i posebno su zainteresirani za njegu kože. Generacija Z voli pušenje i vaping.

„Cigarete su užasne, ali cool“, rekla je njujorška blogerica Meg Superstar Princess, koja je u srednjim 20-ima. „Znam da su cigarete užasne. Ali svi izgledaju cool s cigaretom... U životu morate odabrati svoje poroke.“

Još vijesti