M. P. u Laganini

Predrasude o generaciji Z na tržištu rada: Jesu li stvarno lijeni i egocentrični?

Svaka generacija nosi određena obilježja.

9. veljače 2024 16:43
Generacija Z

Generacija Z Foto: Canva

Generacija Z je rođena u uvjetima u kojima je razvoj tehnologije već bio u punom jeku, a moderna tehnologija je sastavni do njihova života. Za njih se smatra da su manje tolerantni, ali da su spremni prihvaćati različitosti.

Naravno, svaka generacija nosi određena obilježja, ali za ovu se smatra da su spremni svoje mišljenje iznijeti pred svima te da imaju totalno drugačiji pristup poslu. Brojne su predrasude o ovoj generaciji, smatra se da su egocentrični, lijeni i da uvijek nešto zahtijevaju. No, imaju li te tvrdnje veze sa stvarnošću?

vezano Smatraju da je koncept osmosatnog radnog vremena zastario Karijera Mladi se ne prestaju žaliti na osmosatno radno vrijeme: „Cijeli život bih mogao raditi od 9 do 14“

Generacija baby boomera odlazi u mirovinu, a na tržište rada stupa generacija Z, rođeni između 1995. i 2010. godine. Ta generacija ima drugačija razmišljanja i ne žive da bi radili, već rade da bi mogli živjeti. Što se tiče rada, nastoje balansirati vrijeme provedeno na poslu i onog slobodnog. Iako su to do sada bile predrasude, neke činjenice su ipak potvrđene.

Institut za istraživanje generacija je objavio studiju „New Work i i četverodnevni radni tjedan nisu ključ uspjeha”, gdje žele znanstveno pokazati jesu li određene predrasude utemeljene u stvarnosti. Upitano je 1132 ljudi, a od toga se 88 posto pripadnika generacije Z izjasnilo za uvođenje četverodnevnog radnog tjedna, ali za istu plaću.

Nedostatak radne snage ovu generaciju dovodi u situaciju gdje mogu birati kada i gdje će se zaposliti. Zaključak studije je da se pripadnici generacije Z osjećaju nelagodno u svijetu rada jer žele promjene poput fleksibilnog modela radnog vremena i prihvaćanja novih tehnoloških rješenja, piše Deutsche Welle.

Još vijesti