V.F. u Laganini

Istraživanje je pokazalo da ovo piće bolje hidratizira tijelo nego voda

Duže sadržava tekućinu u tijelu.

1. prosinca 2023 14:08
Mlijeko pomaže u zadržavanju tekućine u tijelu.

Mlijeko pomaže u zadržavanju tekućine u tijelu. Foto: Congerdesign via Pixabay

Vjerojatno si i sam čuo da je voda najzdravije piće na svijetu i da je potrebno unositi dovoljno količine vode u tijelo svaki dan. Koliko poštuješ to pravilo, u to nećemo ulaziti. Sudeći po tome da si student, vjerojatno živiš na kavi (u kojoj isto ima vode!), a vikendom sigurno unosiš nešto žešće (u čemu također ima vode!).

Međutim, istraživanje sa Sveučilišta St. Andrews u Škotskoj je pokazalo kako jedno piće hidratizira organizam učinkovitije od vode, a radi se o mlijeku, piše Real Simple. Naime, mlijeko sadržava tvari koje pomažu u zadržavanju tekućine u tijelu.

Usporava pražnjenje tekućine

Autor ovog istraživanja je profesor Ronald Maughan koji kaže kako laktoza, proteini i masti usporavaju pražnjenje tekućine iz želuca, a natrij u mlijeku dovodi do manje proizvodnje urina.

Osim mlijeka, za hidrataciju su korisne i oralne rehidracijske otopine koje liječe proljev. One sadrže male količine šećera, natrija i kalija zbog čega se tekućina duže zadržava u tijelu.

Ako si i ti jedan od onih koji osjete mučninu u želucu na sam spomen mlijeka, preporučujemo ti da i dalje piješ vodu. Naravno, i dalje stoji da je voda zdrava i da je trebamo unositi što više u organizam. Korisno je znati o svim dobrobitima mlijeka, ali opet je teško zamisliti da bi netko nakon treninga ispio litru mlijeka. I nakon toga ne povratio.

Izvor: Real Simple

Još vijesti