M. P. u Laganini

On je pjevač funk benda, voditelj klape, ali i magistar geoinformatike − uoči koncerta razgovarali smo s pjevačem benda Planet Groove

Dokaz da fakultet i glazbena karijera mogu ići zajedno

16. veljače 2023 10:29
Marko Vukić

Marko Vukić Foto: Marko Vukić/Instagram

Marko Vukić mladi je pjevač benda Planet Groove, a ujedno i voditelj ženske klape Oželanda. Klapskom se pjesmom bavi od svoje 13. godine, a pjevao je u raznim klapama i bio voditelj više njih.

Diplomiranog magistra geoinformatike, fakultetske dužnosti nisu sprječavale u glazbenoj karijeri. Planove za budućnost i mnoge druge detalje, otkrio je u intervjuu za Moj Faks.

Nedavno si najavio nastup benda Planet Groove u dvorani Pauk, koliko dugo se pripremate za taj nastup?

U petak 17. veljače pripremamo cjelovečernji plesnjak u dvorani Pauk, a što se tiče organizacije za ovaj nastup, pripremamo se više od mjesec dana. Mnogo je tehničkih pripremi bilo potrebno da to bude spektakl kakav ta dvorana, a i naša publika zaslužuje. Što se tiče uvježbavanja, spremni smo jer publiku smiješ prevariti samo jednom, a nakon toga nema nazad.

U dvorani Pauk već dugo nije bilo svirki uživo, kako ste došli na ideju za baš tu lokaciju?

Pričao sam s prijateljima koji se sjećaju izlazaka u kultnom Pauku. Nisam se puno razmišljao kad smo birali koju ćemo dvoranu zakupiti za ovaj plesnjak. Volio bih kad bi ovom gestom malo vratili život toj dvorani. To je stvarno prekrasna dvorana s već postojećom infrastrukturom, a nadam se da će ovo biti prvi u nizu koncerata. 

Zanimljiva je činjenica da si član funk benda, a uz to se baviš klapskim pjevanjem, kako spajaš ta dva različita stila glazbe?

Nisam se nikad htio staviti žanrovski u ladicu, radio sam projekte koji su se ticali od sevdaha do rocka, a danas sam pjevač funk benda. Klapskom se pjesmom bavim od svoje 13. godine, pjevao sam u raznim klapama i bio voditelj više njih, trenutno vodim žensku klapu Oželanda koja je prošlo ljeto pobijedila na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

Nedavno si diplomirao, kako si usklađivao svoje obaveze dok si bio student?

Magistrirao sam geoinformatiku na Geodetskom fakultetu, ali nisam baš usklađivao obaveze prema fakultetu, zato i jesam malo duže studirao i nisam bio uzoran student.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Vukić (@markovukic.ig)

 
Da možeš ponovno birati koji fakultet bi upisao?

Nije mi žao, mislim da sam mogao odabrati puno gore. Odlično sam prošao s obzirom da dijete od 18 godina jedva da zna izabrati sladoled u slastičarni, a kamoli fakultet.

Kako usklađujete vrijeme s obzirom da su neki članovi benda još studenti?

Trojica članova benda studiraju na jazz akademiji u Grazu, jedan je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, a fakultet ih dosad nije spriječavao u dolascima na nastupe. Važno je posložiti prioritete, nisu ni oni uzorni studenti, ali valjda je to tako s muzičarima.

Kako komentiraš pobjednike ovogodišnje Dore?

Doru ne gledam valjda još od pjesme „Moja štikla“. Ideja natjecanja u glazbi nije zahvalna ni za onoga tko nastupa, ni za onoga tko ocjenjuje, ali na kraju pobijedi onaj tko ima više navijača. Iako ne pratim, nisam mogao izbjeći pogledati nastup Let3, pjesma izaziva ogromne reakcije, ali to je njima kao bendu uvijek bio cilj. Oni su odlični performeri i mislim da će uspjeti i na europskoj sceni.

Koji su tvoji glazbeni uzori?

Moji glazbeni uzori su svi ljudi od kojih sam učio i od kojih sam shvaćao glazbu, otkad sam se počeo baviti s istom pa sve do danas. Dragih bendova i izvođača ima mnogo, možemo se dogovoriti za drugi intervju pa vam ih mogu nabrojati.

Koji su vam planovi za budućnost i što bi poručio studentima koji se žele baviti glazbom?

Planovi su napredovati barem ovakvim tempom kao dosad, ništa brže, ništa sporije. Nadam se da će zdravlje poslužiti, a snova ima puno. Vjerujem da će se ostvariti ako budem iskren prema sebi i drugima. Studentima koji se žele baviti glazbom poručio bih da se savršeno ništa neće promijeniti u životu ukoliko završe fakultet koju godinu iza roka. 

Još vijesti