P.S. u Laganini

Pitali smo studente kako pomažu mamama u božićnim pripremama: „Maknem joj se s puta“

Neki kite bor, neki peku samo kolače, a drugi uopće ne sudjeluju u božićnim pripremama.

22. prosinca 2023 13:41
Božićne obaveze

Božićne obaveze Foto: Canva

Mnogima najdraže vrijeme u godini kuca na naša vrata! Božić stiže, a neki mu se vesele više od ljeta i drugih godišnjih odmora. Rijetko tko je zapravo pravi Grinch jer tko može odoljeti obetljskim okupljanjima, kićenju bora, zajedničkom druženju, pečenju kolača i slično.

No, sve nabrojano često obavljaju samo i isključivo mame, odnosno ženske ruke obitelji. Zato su tu djeca koja pomažu mamama u pripremama i ostalim blagdanskim obavezama.

Upravo zbog toga, pitali smo studente koja je njihova uloga tijekom božićnih priprema i na koji način pomažu svojim mamama, a možda i tatama! Mnogi su se složili oko istog – svi kite bor.

„Mama nam sve pripremi“

Neki zajednički s ostatkom obitelji, dok su nam drugi studenti otkrili da ulogu glavnog kreatora božićnih ukrasa po boru preuzimaju upravo oni.

„Obično su mame te koje govore gdje koji ukras mora stajati, a kod nas je obrnuto – mama nam sve donese i pripremi, a mi smo ti koji to onda slažemo na bor“, rekao je student Nikola za MojFaks.

Studentica Veronika također ukrašava bor zajedno sa svojom obitelji, ali, priznaje, oko te obaveze uvijek nastane najviše „drame“.

„Kićenje bora je priča za sebe. Svake godine se posvađamo oko toga. Pogotovo oko toga tko će staviti lampice na bor jer to nitko ne voli. Zadnjih nekoliko Božića to radim ja, ali ove godine sam odlučila da neću“, odlučno nam spominje Veronika.

Lucija preuzima gotovo sve božićne obaveze, osim kuhanja ručka kojeg prepušta mami. Isto je i kod Brune koja, također, peče kolače i ukrašava kuću, zajedno sa svojom majkom.

Nika se mami makne s puta

Nicole je ove godine u drugačijoj situaciji nego prijašnjih, s obzirom na to da je ove godine prvi puta zapravo gost kod svoje obitelji za Božić.

„S obzirom na to da dolazim kao gost, mislila sam da će sve biti spremno, ali naravno da to nije tako. Već su mi najavili da me čeka kićenje bora jer je to svima mrsko. Nisam previše oduševljena zadatkom, ali nije baš ni da me je netko pitao za mišljenje“, iskreno je rekla Nicole za MojFaks.

Nika je u potpuno drugačijoj situaciji koja olakšava njoj, ali i njezinoj mami – ona se mami „makne“ s puta i u potpunosti joj prepušta sve jer je sigurna da mama radi najbolje.

Iako svi studenti ne pomažu u pripremi božićnog ručka, s obzirom na manjak iskustva, Veronika sudjeluje u izradi francuske salate.

Nikako izrezati sastojke za francusku

Naime, ona je svake godine zadužena za rezanje sastojaka koji idu u francusku salatu, ali jadna Veronika nikako ne može zadovoljiti mamine kriterije.

„Okus francuske je uvijek isti, kako god sastojci bili nasjeckani, ali kako god ih ja sjeckala, nikad nije dovoljno dobro. Uvijek je prekrupno ili presitno, a sve se uvijek pojede. Mrzim to raditi. Iz dna duše“, ljutito nam je spomenula.

No, na kraju krajeva, najbitnije je obiteljsko druženje, veselje, ljubav i slavlje – neovisno o tome jesu li svi komadići krastavaca i mrkve za francusku pravilno izrezani.Osim toga, jedno je sigurno - bez naših mama nema ni pravog Božića!

 

Još vijesti