V.F. u Vijesti

Konobar prekorio gosta u restoranu jer je ostavio „samo“ 500 eura napojnice

Nažalost, ima mnogo sličnih slučajeva.

18. kolovoza 2023 14:39
Konobar je tvrdio da treba ostaviti barem 1000 eura

Konobar je tvrdio da treba ostaviti barem 1000 eura Foto: Canva

Možda će te ova priča naljutiti. Nas definitivno jest. Riječ je o gostu kojeg je osoblje restorana prekorilo jer je ostavio „samo“ 500 eura napojnice. Priča je potpuno apsurdna jer je 500 eura četvrtina onoga koliko mi studenti imamo na računu kad nam sjednu plaća i stipendija i od toga živimo. Možda i polovica. Međutim, to je samo jedan od brojnih slučajeva gdje se ugostitelji nedostojanstveno odnose prema mušterijama. Koliko god bogate te mušterije bile.

„Vrlo bogati Talijan“ ostao je ogorčen nakon što ga je navodno progonio i prekorio bijesni konobar u Saint-Tropezu jer je ostavio samo 500 eura napojnice. Gosta, koji još nije identificiran, osoblje je slijedilo do parkirališta restorana u glamuroznom ljetovalištu Francuske rivijere i reklo mu da to „nije dovoljno“, piše Daily Mail.

Konobar je prekorio „vrlo bogatu“ mušteriju i rekao mu da se vrati unutra i plati još 500 eura kako bi dosegao „minimalni“ iznos napojnice od 1000 eura, izvijestile su lokalne novine Nice Matin.

„Mislio je da je bio velikodušan ostavivši 500 eura, umjesto toga je ukoren. Konobar mu je rekao da to nije dovoljno i da se ipak može malo potruditi da dođe do 1000 eura jer je to dosljednije u približavanju 20 posto ukupnog iznosa njegovog računa“, rekao je francuski prijatelj talijanskog gosta.

Gostima određeno koliko minimalno moraju potrošiti

Talijan je bio toliko uvrijeđen da je navodno rekao svom prijatelju da više nikada ne želi kročiti u Saint-Tropez. Incident označava rastuću frustraciju za turiste koji putuju u Saint-Tropez, popularno odredište za odmor za kraljevske obitelji i bogataše.

Turisti su ispričali kako neki restorani u obalnom gradu zahtijevaju minimalnu potrošnju od 1.500 eura, dok se u drugim dijelovima Francuske rivijere očekuje da će kupci potrošiti najmanje 10.000 eura.

„Tijekom nedavne večeri, ovaj restoran koji dobro poznajemo zahtijevao je minimalnu potrošnju od 1500 eura po osobi“, rekao je za Nice Matin gost koji je rekao da se vjerojatno neće vratiti u Saint-Tropez.

Također je objavljeno da je obitelji u restoranu u Ramatuelleu, južno od Saint-Tropeza, osoblje reklo da minimalna potrošnja za tamošnjim stolom iznosi 100.000 eura. Osim toga, osoblje restorana navodno provjerava mušterije – i ako otkriju da nisu dali dobru napojnicu tijekom prethodnog posjeta, neće im dopustili da ponovno rezerviraju stol, izvještava Repubblica.

Gradonačelnica Saint-Tropeza, Sylvie Siri, rekla je da je sazvala vlasnike lokalnih restorana na sastanak na kraju ljetne sezone kako bi „očistili“ svoje prakse i „dočekali mušterije na dostojanstveniji način“.

To je najnoviji primjer vrtoglavo visokih troškova uživanja u barovima i restoranima na nekim od najekskluzivnijih europskih ljetovališta.

Naplatili im rezanje sendviča

Tako je u jednom restoranu šokiranim gostima naređeno da plate 20 eura za rezanje rođendanske torte. Obitelj je donijela tortu sa sobom za proslavu u Palermu na Siciliji. No, posjetitelji su bili zapanjeni kada su otkrili da im je naplaćeno 20 eura za rezanje na komade.

Nedavno su gosti u drugom restoranu u Italiji bili šokirani nakon što su im konobari naplatili 2 eura za prazan tanjur kako bi njihova kći mogla probati tjesteninu. Talijani su se rugali restoranu zbog neobične naplate, a osudio ju je čak i regionalni guverner.

Ida Germano, vlasnica Osteria del Cavolo u Finale Ligureu, rekla je za The Times da je naknada valjana jer bilo više tanjura za čišćenje. Pojasnila je da bi troškovi opskrbe i pranja dodatnih tanjura kako bi majka mogla dopustiti svojoj kćeri da kuša tjesteninu bili „više posla“.

U drugom skandalu s cijenama, paru koji je tražio dodatnu žličicu kako bi mogli podijeliti desert naplaćeno je 1,50 eura u pizzeriji blizu Albe, u sjevernom Piemontu.

Možda još apsurdnija od te je priča u kojoj je bar na ekskluzivnom talijanskom jezeru Como izazvao bijes nakon što je otkriveno da kupcima naplaćuje dodatnih 2 eura samo da prepolove svoje sendviče. Jedan nezadovoljni kupac podijelio je fotografiju računa na internetu kao dokaz zbunjujuće naplate.

Godine 2019. jedan je restoran u Veneciji izazvao bijes naplaćujući turistima 1.145 eura za četiri odreska i tanjur ribe. Ogorčeni japanski gosti, studenti sa Sveučilišta u Bologni, rekli su da su naručili tri odreska i prženu ribu u Osteriji da Luca u blizini Trga svetog Marka uz koje su pili samo vodu.

Izvor: Daily Mail

Još vijesti