V.F. u Laganini

Turisti godišnje u Fontanu di Trevi bace preko milijun eura. Što se dogodi s tim novcem?

Legenda kaže da ćeš se vratiti u Rim ako ubaciš novčić u fontanu.

1. rujna 2023 16:45
Fontana di Trevi je poznata rimska znamenitost

Fontana di Trevi je poznata rimska znamenitost Foto: Canva

Ako si ikada bio u Rimu, sigurno si posjetio Fontanu di Trevi. Radi se o jednom od simbola grada Rima, ali i jednoj od najvećih znamenitosti u Italiji. Tradicija je ubaciti novčić u fontanu jer, prema legendi, ako baciš jedan novčić, vratit ćeš se u Rim. Ako baciš dva novčića, vratit ćeš se u Rim i zaljubiti se, a ako baciš tri, vratit ćeš se u Rim, zaljubiti se i vjenčati se. Osim toga, pri bacanju novčića se trebaš okrenuti leđima prema fontani i baciti novčić desnom rukom preko lijevog ramena.

Ovu znamenitost svakoga dana posjećuje tisuće turista. Možeš si onda samo zamisliti koliko novca se u njoj nalazi. Međutim, što se događa s tim kovanicama? Tko od njih profitira? Ovdje se radi o velikoj svoti novca jer turisti svakoga dana ondje ubace oko 3000 eura što je više od milijun eura godišnje, piše Euronews.

Novac odlazi u dobrotvorne svrhe

Nekoliko puta godišnje, grad šalje radnike da pokupe kovanice iz fontane. Radnici koriste četke na krajevima dugih motki kako bi pomeli novčiće u hrpe, a zatim koriste usisno crijevo kako bi izvukli novac iz vode. Kovanice se potom spremaju u vreće pod budnim okom policije.

Godine 2001. gradonačelnik je odlučio da se novac prikupi za lokalnu dobrotvornu organizaciju kako bi se zaustavili česti pokušaji krađe novčića iz fontane. Od tada se sitniš koji završi u fontani svake godine donira rimskoj katoličkoj dobrotvornoj organizaciji Caritas.

Bio je to veliki poticaj za dobrotvornu organizaciju i taj iznos sada čini 15 posto njezina godišnjeg proračuna. Grupa koristi novac za pomoć siromašnima i potrebitima u gradu. Financira pučke kuhinje, skloništa za beskućnike, besplatne supermarkete i druge projekte.

Tako da, osim što ćeš si osigurati ljubavni život ako baciš novčiće u Fontanu di Trevi, napravit ćeš i dobro djelo.

Izvor: Euronews

Još vijesti