V.F. u Laganini

Štedjeti je lakše nego što misliš: Uz ove savjete se više nećeš „krpati“ iz mjeseca u mjesec

Samo moraš pripaziti na nekoliko sitnica.

3. studenog 2023 08:53
Štedjeti je lakše nego što misliš

Štedjeti je lakše nego što misliš Foto: Canva

Nećemo te pitati koliko novca imaš u novčaniku. Intuicija nam govori da vjerojatno nemaš baš puno. Suosjećamo…

Kad nam sjedne plaća ili stipendija, ili kad nam roditelji uplate malo novca, odjednom se osjećamo bogatima i malo odahnemo od besparice. Ipak, novac se nekako brzo potroši, a ti uskoro shvatiš da moraš malo prikočiti s potrošnjom. Evo nekoliko savjeta kako možeš uštedjeti nešto novca da ne moraš svaki mjesec jedva krpati kraj s krajem.

1. Vodi evidenciju potrošnje

Vjerojatno ni sam nisi siguran koliko mjesečno potrošiš. Zato bi bilo pametno za početak početi voditi evidenciju. Zapisuj si na što sve trošiš i koliko točno novca. Naravno, ako si tradicionalniji tip, možeš si sve troškove zapisivati u bilježnicu i računati svakodnevnu potrošnju. Ako se, poput nas, ne snalaziš s brojevima, možeš instalirati jednu od aplikacija za praćenje potrošnje novca. Važno je zabilježiti i na što točno trošiš novac. Ako se na kraju mjeseca ispostavi da si potrošio puno više novca nego što si to planirao, znat ćeš što trebaš promijeniti.

2. Odredi budžet

Nakon što si mjesec dana vodio evidenciju, možeš lako odrediti budžet koji može biti na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi. Odredi točan iznos novca koji ćeš potrošiti i nemoj popuštati samom sebi. Kad imaš ovakvo ograničenje, moći ćeš lakše zaključiti na koje ti je stvari važno trošiti novac, a kojih ćeš se moći „odreći“.

3. Plaćaj samo gotovinom

Plaćanje karticom je praktično, ali većina ljudi nema osjećaj kao da se radi o pravom novcu. Pokušaj na bankomatu podići svoj dnevni ili tjedni budžet i plaćaj samo gotovinom koju imaš u novčaniku. Zaboravi da kartica postoji. Ovako ćeš vidjeti kako ti novčanice doslovce nestaju iz novčanika pa ćeš osvijestiti da zaista trošiš pravi novac.

4. Napravi listu želja

Postoje stvari koje moraš kupiti, ali postoje i one stvari koje ti ne trebaju, ali ih jednostavno želiš. Napravi popise stvari koje trebaš i koje želiš. Stvari koje želiš nemoj odmah kupiti, nego ih ostavi na popisu da se „kisele“ neko vrijeme. Tako ćeš moći zaključiti uklapaju li se one u tvoj budžet i koliko ih jako želiš. Naravno, ne kažemo da trebaš kupovati isključivo one stvari koje trebaš. Nekad se treba počastiti i onime što želiš, ali mudro biraj što će to biti i koliko ćeš novca za to izdvojiti.

5. Unaprijed planiraj

Postoje neki veći troškovi koje ne možeš izbjeći. Primjer toga su pokloni za rođendane. Rođendani nisu nešto na što redovito trošiš svoj budžet pa ih unaprijed uzmi u obzir. Ti sam najbolje znaš kad tebi drage osobe imaju rođendane ili bilo koja slavlja. Zato, ako znaš da ovaj mjesec tvoj cimer ima rođendan, odvoji novac za poklon čim dobiješ prihode u vidu plaće ili stipendije. Najgora situacija bi bila da u zadnji čas moraš kupiti poklon, a nemaš novca.

Na što studenti najviše u troše? Pogledaj u videu Daj mi reci.

 

@buzzin_nova DAJ MI RECI na što najčešće potrošiš plaću ili džeparac ?! #buzzin_nova #voxpopuli #dajmireci #plaća #dzeparac #fyp #foryourpage #trending #viralvideos #mojfaks #teen385 #teen ♬ Cartoon-like rhythmic jazz - Kohrogi

 

Još vijesti