V.F. u Laganini

Loud budgeting je novi TikTok trend: Zagovornici tvrde da ne trebamo šutjeti o svojim financijama

Financijski stručnjaci odobravaju.

23. Siječnja 2024 15:54
Kako uštedjeti novac?

Kako uštedjeti novac? Foto: Canva

Teško je uštedjeti novac kad si student. Vjerojatno si i sam pokušao, ali na kraju se pokušaj pokazao kao promašaj. Često zapravo trošiš novac na neke stvari koje ne želiš, ali imaš osjećaj kao da moraš. Ne radi se o osnovnim stvarima poput stanarine i hrane, nego o stvarima kao što su kave i izlasci. Često odeš na kavu s ekipom nakon faksa samo zato što osjećaš pritisak jer ti se čini da svi idu. Neugodno ti je priznati da bi taj novac koji si u cijelom tjednu potrošio na odlaske u kafiće radije potrošio na nešto drugo.

Loud budgeting je novi trend na TikToku koji potiče ljude da glasno kažu da ne žele trošiti svoj novac na određenu stvar. Da pojasnimo, ako te nekoliko kolega s faksa pita želiš li ići s njima u izlazak u subotu, slobodno im možeš reći da ne želiš potrošiti novac na to jer štediš za nešto drugo.

Ovaj trend je prikupio gotovo 10 milijuna pregleda na TikToku, a odnosi se na dijeljenje naših ciljeva štednje i izgovaranje toga glasno i jasno. TikTokeri i financijski stručnjaci podjednako se slažu da bi viralni trend mogao pomoći ljudima da smanje impulzivne kupnje i da počnu donositi pametnije financijske odluke, piše ABC News.

Ne treba nam biti neugodno priznati da štedimo novac

Među glasnim zagovornicima loud budgetinga je Lukas Battle.

„Nije nemam dovoljno, nego ne želim trošiti“, objasnio je Battle u sada viralnom TikTok videu.

Battle je za emisiju „Dobro jutro Amerika“ rekao da šutjeti o svojim financijama i postavljanju ograničenja potrošnje ne mora biti obavijeno velom srama.

„Moj prijatelj želi izaći na večeru. Ovaj mjesec ću im samo poslati poruku loud budgeting. Mislim da je financijska transparentnost s vašim prijateljima nešto čega se ne morate sramiti“, rekao je Battle.

Važno je biti odgovoran s financijama

Budući da su troškovi života i cijene kuća još uvijek visoki, financijska edukatorica Tiffany Aliche kaže da ljudi mogu koristiti loud budgeting na svom putu do postizanja financijskih ciljeva.

„Kod loud budgetinga se ne radi samo o riječima, već i o posjedovanju ovih alata. To vas drži odgovornim. Ali također, omogućuje ljudima kojima je stalo do vas da vas također smatraju odgovornim“, objasnila je Aliche.

Jedan od načina na koji je Aliche rekla da provodi loud budgeting u djelo je stavljanje „naljepnicu za deaktivaciju“ na svoju kreditnu karticu kao vizualni podsjetnik da uštedi novac.

„Kad god izvadim karticu, to je fizički podsjetnik, jer naglas planiram proračun. Je li ovo potreba? Je li ovo ljubav? Jer ako je to samo želja, to je 10, 20, 30 dolara manje koje mogu uložiti u svoj cilj iz snova“, ispričala je Aliche.

Još vijesti