V.F. u Akademska četvrt

Zašto studenti nemaju novca? Video na TikToku izazvao raspravu

Zašto postoje studentski popusti i pogodnosti?

27. listopada 2023 18:11
Mnogi studenti se suočavaju s besparicom

Mnogi studenti se suočavaju s besparicom Foto: Canva

Studentski život je lijep, ali i težak. Mi studenti smo pod stresom, nemamo dovoljno novca, neki od nas su u krizi identiteta i imamo puno obaveza. Ipak, tu su mnoge studentske pogodnosti koje nam barem malo olakšavaju. Primjerice, tu su jeftiniji pokazi za javni prijevoz, popusti za kino, kazalište, muzeje, jeftiniji ručak u menzi… Ova posljednja stvar je nešto što nam uvelike olakšava život.

Ipak, jedan je video izazvao raspravu na TikToku kada je jedna korisnica iskritizirala studentske popuste i pogodnosti. Rekla je da ona misli da studenti ne bi trebali imati jeftinije pokaze, jeftiniju hranu u menzi i karte za kazalište. Vjerojatno se pitaš zašto.

Ona smatra da bi studenti trebali imati novaca jer u toj dobi nemaju djecu, kredit, obitelj ni dugove. Prema tome ona smatra da se ne bi trebalo normalizirati da studenti nemaju novaca. Jer zašto ga ne bismo imali?

Vjerojatno misliš isto što i mi. Osoba koja kaže tako nešto vjerojatno nikada nije studirala.

 

@jasminsulicic

Kao da nam nije dovoljno teško .....

♬ original sound - Jasmin Suličić

 

Zašto se studenti ne mogu sami financirati?

Mi studenti nemamo novca jer jednostavno ne možemo uskladiti predavanja i posao. Ako si student, velika je vjerojatno da uz faks imaš i posao. Ako ne radiš, vjerojatno ćeš u bliskoj budućnosti početi pa ćeš i sam osjetiti kako je to raditi i studirati u isto vrijeme. Moraš se pomiriti s time da jednostavno nećeš moći raditi onoliko koliko bi htio jer moraš na predavanja. Uz to, kad ti krenu kolokviji, a onda i ispiti, vjerojatno dva ili tri tjedna nećeš uopće raditi jer ćeš učiti po cijele dane i noći.

Faks na prvom mjestu

Postoji jednostavan razlog zašto studenti nemaju novca. Zato što im je faks na prvom mjestu. I to je upravo onako kako bi i trebalo biti. Ako si upisao faks, cilj ti je završiti ga. Naravno da radiš i da želiš raditi uz studij, barem većina studenata radi, ali posao ti je podređen faksu. Faks je ono primarno u životu svakoga studenta i sve se oko njega vrti. Onaj novac koji uz redovni studij uspiješ zaraditi ti može doći samo kao džeparac. Nemoguće je od njega živjeti.

Baš zbog toga studenti imaju pogodnosti poput jeftinije hrane u menzi, jeftine stanarine u studentskom domu, povoljnijeg ili besplatnog pokaza za javni prijevoz. Kad bi sve te stvari morali plaćati po punoj cijeni, jednostavno ih si ne bi mogli priuštiti. Ovakvi popusti rasterećuju i nas studente, ali i naše roditelje.

Popusti za kino, kazalište, muzeje…

Vjerojatno si milijun puta imao priliku iskoristiti studentski popust za kartu za kazališnu predstavu ili za ulaznicu za muzej. Ipak, koliko si puta iskoristio taj popust? Vjerojatno ne baš puno puta. Koliko god takvi popusti zvučali dobro, studenti ne idu masovno u kazalište i muzeje. A ni u kino…

Jeftinije ulaznice za takve sadržaje su tu da potaknu mlade da se zanimaju za kulturu i umjetnost. Ipak, nije baš da muzeji i kazališta propadaju zato što studenti imaju povoljnije ulaznice.

Sve u svemu, mnogi studenti jedva krpaju kraj s krajem i to je jednostavno tako. Studentski popusti su nešto što nam zaista puno znači i ne bi ih imalo smisla ukidati.

Još vijesti