V.F. u Vijesti

Predstavljen novi sustav beskontaktnog plaćanja: Plati račun zamahom ruke

Sistem prepoznaje uzorak dlana.

13. srpnja 2023 14:47
Kažu kako krađa identiteta neće biti moguća

Kažu kako krađa identiteta neće biti moguća Foto: Canva

Kad su se pojavili prvi mobiteli koji su se mogli otključati prepoznavanjem otiska prsta ili prepoznavanjem lica, to je bilo nešto revolucionarno. Međutim, ovo je još jedan korak dalje.

Američki lanac trgovina Whole Foods je uveo način plaćanja koji ne uključuje ništa drugim osim jednostavnog zamaha rukom. Iako je svojevremeno i beskontaktno plaćanje bilo revolucionarno, a sada se ono smatra najnormalnijom pojavom, ovakav način plaćanja je na sasvim novoj razini.

Sustav za prepoznavanje dlana zove se Amazon One i koristi jedinstvene značajke dlana za utvrđivanje identiteta osobe. Kupci koji koriste jedinstvenu metodu plaćanja jednostavno trebaju prijeći rukom preko čitača dlana i tada će se detalji o njihovom plaćanju pojaviti na njihovim Amazon računima, piše Unilad.

Hoće li djeca moći naučiti cijeniti novac?

„Što se tiče skeniranja otisaka ruku i drugih biometrijskih podataka poput skeniranja očiju, to je definitivno put budućnosti. Kod biometrije, jedna od stvari koja je sjajna je da su vaši podaci vezani uz vas. Samo jedan set očiju, koji odgovara vašem identitetu. Ista je stvar s vašim otiscima prstiju, ista stvar s prepoznavanjem dlana i lica, tako da je to dobra stvar“, rekao je tehnički stručnjak Burton Kelso.

Iako je malo vjerojatno da ćemo svi odbaciti debitne kartice, sustavi za prepoznavanje dlana već se koriste u nekim zračnim lukama i na stadionima diljem Sjedinjenih Država. Međutim, tehnologija je skupa i Kelso je izrazio zabrinutost oko toga kako bi mogla utjecati na sposobnost ljudi da razumiju vrijednost novca.

„S automatskim sustavima plaćanja zaista je teško naučiti djecu kako cijeniti svoj novac“, rekao je. „To već vidite s kreditnim karticama i debitnim karticama.“

Krađa identiteta neće biti moguća

U međuvremenu, Amazon je pokušao uvjeriti javnost da se jedinstveni potpis dlana pojedinca neće moći klonirati kako bi se koristio za krađu identiteta.

„Jedinstvene karakteristike vašeg dlana, kao što su nabori, rubovi zbog trenja i mreža vena ispod, rezultat su neovisnih bioloških procesa - čak ni jednojajčani blizanci koji imaju isti DNK nemaju istu površinu dlana i uzorke vena“, rekli su iz Amazona.

„Iako su uzorci vašeg dlana i vena trajni, digitalni potpis koji koristimo za identifikaciju nije. To nam omogućuje da izbrišemo potpise na dlanu i generiramo nove u bilo kojem trenutku“, dodali su.

Plaćanja dlanom putem Amazona One će biti uvedena u zemljama izvan SAD-a tek u budućnosti.

Izvor: Unilad.com

Još vijesti