V.F. u Laganini

Zabava i veselje ili svađe i stres? Ovako izgledaju božićni praznici prosječnog studenta

Nemoguće je okiti bor bez svađe.

15. prosinca 2023 16:32
Mentalno se pripremi za božićne praznike

Mentalno se pripremi za božićne praznike Foto: Canva

Božić samo što nije stigao, a ti odbrojavaš dane kad ćeš konačno moći otputovati kući. Božićnim praznicima se veseliš kao malo dijete, ali čim oni započnu, shvatit ćeš i sam da su poprilično stresni i da ih i voliš i mrziš u isto vrijeme. Mi te na vrijeme želimo podsjetiti na ove situacije koje te čekaju kad konačno dođeš kući. Ovako izgledaju božićni praznici prosječnog studenta.

1. Gužva u vlaku

Badnjak je u nedjelju. To znači da će svi putovati kući u petak ili subotu. Tada vjerojatno i ti sam planiraš na put. Ako putuješ vlakom, od srca ti želimo svu sreću ovoga svijeta. Vlak će, blago rečeno, biti krcat. Gužva u vlaku ne utječe na kašnjenje vlaka, ali će vlak vjerojatno kasniti jednostavno zato što uvijek kasni.

2. Kofer pun poklona i prljavog veša

Kao da previše ljudi u vlaku nije dovoljno samo po sebi, svaki student će sa sobom imati i ogromni kofer pun (jeftinih) božićnih poklona i prljavog veša. Nadamo se da prljavo rublje neće biti jedini poklon koji ćeš pokloniti roditeljima. Svaki puta kad putuješ kući za Božić, obavezno tegliš najveći kofer koji imaš iako ga nećeš moći sam unijeti u bus ili vlak. Ipak, ne osuđujemo te. Znamo da sa sobom nosiš i outfite za misu polnoćku i doček Nove godine.

3. Čišćenje i kuhanje

Mama će te na kolodvoru dočekati raširenih ruku, ali čim dođete kući, odmah će ti u ruke gurnuti krpu jer se sve mora blistati do Božića. Pripremi se na rezanje sastojaka za francusku salatu i na pečenje božićnih keksića u čemu bi svi trebali uživati, a zapravo vam se neće dati niti ćete ih uopće jesti. Zašto bi itko jeo suhe kolače kad ima kremastih? Keksiće ćete pojesti nekoliko dana nakon Božića kad pojedete sve „prave“ kolače.

4. Obiteljske svađe

Osim što ćete se obiteljski svađati dok budete pekli keksiće, posvađat ćete se za još milijun drugih stvari. Istaknut ćemo samo neke od klasičnih božićnih svađa. Primjerice, kićenje bora i kuće će definitivno započeti i završiti svađom. Netko će htjeti staviti jedan ukras na jedno mjesto, a druga osoba će smatrati da taj ukras nije prikladan za to mjesto. Posvađat ćete se i oko izbora filma na Badnjak jer će jedan dio obitelji htjeti gledati „Sam u kući“ dok će ga drugi bojkotirati. Na kraju ćete ipak gledati upravo to jer je tradicija. Nećete se svađati jedino tijekom mise polnoćke i večere, a nakon svake svađe će tvoja mama reći da je tako samo kod vas...

5. Prejedanje

Konačno si kod kuće i možeš jesti maminu hranu. K tome je još i Božić i hrane ima više nego ikada. Pripremi se na to da ćeš svakih sat vremena biti „gladan“ i trpat ćeš u sebe sve što ti dođe pod ruku. Kolače i francusku ćeš vjerojatno jesti za doručak, ručak i večeru. Hrana će ti malo presjesti na obiteljskom ručku kad te rodbina počne ispitivati o faksu i dijeliti ti beskorisne savjete. Ali malo kuhanog vina će ti popraviti raspoloženje i vratiti apetit.

6. Učenje (ili razmišljanje o učenju)

Naravno, za vrijeme praznika moraš napraviti četiri prezentacije, napisati tri podneska i jedan seminar. Uz to se još planiraš početi pripremati za kolokvije koji će ti početi odmah nakon Nove godine. Nažalost, božićne praznike ćeš si upropastiti razmišljanjem o obavezama koje u ta dva tjedna nećeš ni početi obavljati. Ono što ti mi preporučujemo je da si točno odrediš koliko ćeš se dana tijekom praznika odmarati u božićnom raspoloženju, a koliko ćeš dana zaista učiti i pisati radove. Jer možeš biti siguran da na sam Božić i Novu godinu nećeš knjigu ni taknuti.

Još vijesti