V.F. u Laganini

Za ovakvo drijemanje ne treba ti krevet – kafić uveo kapsule u kojima se spava stojeći poput žirafe

Dobro bi nam došlo usput napuniti baterije.

1. rujna 2023 15:02
Spavaj poput žirafe

Spavaj poput žirafe Foto: AndreasGoellner/Pixabay

Predavanja su naporna. Ponekad gotovo cijeli dan provedemo na faksu. Ujutro imamo predavanje i seminar pa nakon toga rupu od dva sata da bismo onda opet imali novo predavanje i seminar. Pa nakon toga još sat i pol pauze do novog predavanja. Iako volimo ići na kave i u menzu, ponekad jednostavno ne znamo kako potrošiti to slobodno vrijeme kojeg je previše da bismo samo čekali da prođe, a opet premalo da bismo se vratili kući prije idućeg predavanja. Mnogi od nas odluče otići u knjižnicu „učiti“ da bi ona zadrijemali na stolu.

Zamisli da na faksu imamo kupole za spavanje u koje bismo se mogli zatvoriti i malo napuniti baterije prije idućeg predavanja. Ne zvuči loše, zar ne?

Ranije ovog mjeseca, Nescafé je najavio da će kupcima u svom kafiću Harajuku u Japanu pružiti priliku da uživaju u šalici kave i stojećem drijemanju, zahvaljujući instalaciji posebnih kapsula za spavanje koje je izradila tvrtka Koyoju Plywood Corporation sa sjedištem na Hokaidu.

Korisnicima se preporučuje da popiju šalicu kave prije drijemanja

Nazvane Giraffenap, ove stojeće kapsule posebno su dizajnirane kako bi čovjeku omogućile spavanje dok mu je tijelo u uspravnom položaju, tako da korisnici kapsula mogu drijemati poput žirafe.

Za korištenje ovih kapsula potrebne su prethodne rezervacije. Cijena usluge „Standing Sleep Coffee Nap Experience“ je 825 jena (5,25 eura), a ona uključuje kavu i 30 minuta u kapsuli za spavanje. Postoji i opcija dodavanja jela narudžbi, iz kreiranog jelovnika u konzultaciji s profesorom Mitsuom Hayashijem sa Sveučilišta Hiroshima, vodećim stručnjakom u znanosti o spavanju i pospanosti, piše SoraNews24.

Nescafé preporučuje da korisnici popiju šalicu kave prije 20-minutnog drijemanja u kapsuli kako bi kofein udario baš u vrijeme kada se bude. To je poznato kao „Drijemanje uz kavu“ i to je trend koji se proširio diljem svijeta, jer je u nekoliko studija pokazano da poboljšava budnost i mentalnu oštrinu.

Omogućuju ljudima da povrate energiju

Upute istaknute na unutarnjem zidu kapsula pokazuju ispravan način korištenja, s dijagramom koji prikazuje idealno držanje i dijagramom koji prikazuje nepravilno držanje. Korisnici kapsula bi trebali stajati kako bi održavali protok krvi za dobar san, a ne biti pogrbljeni u sjedećem položaju.

Kao sanitarna mjera, svježi list papira za jednokratnu upotrebu stavlja se preko stola na koji osoba polaže glavu i ruke. Osoblje će ga promijeniti za sljedeću osobu.

Prema proizvođačima Giraffenapa, kompaktne kapsule prikladne su za urede, gdje ih radnici mogu koristiti za drijemanje uz kavu kako bi povećali svoju energiju, stvarajući radno učinkovitije radno mjesto. Opet kažemo, svaki faks bi trebao imati nekoliko ovakvih kapsula. Studenti bi bili presretni.

Izvor: SoraNews24

Još vijesti