V.F. u Laganini

Tko ju ne voli? Znanstvenici otkrili zašto toliko obožavamo čokoladu

Pokušat će napraviti i zdraviju verziju.

24. Siječnja 2023 15:51
Čokolada - svima omiljeni slatkiš

Čokolada - svima omiljeni slatkiš Foto: AlexanderStein via Pixabay

Čokolada. Jedna kockica je dovoljna da nam popravi cijeli dan. Iako, da budemo iskreni, nikada nismo stali samo na jednoj kockici. Gotovo da nema osobe koja ne voli čokoladu i ne pronalazi u njoj utjehu. Ali zašto je to tako? Što se skriva u čokoladi da smo toliko ludi za njom?

Vjerovali ili ne, i znanstvenici su pokušali objasniti zašto nam je čokolada toliko ukusna. Istraživanje o ovom fenomenu proveo je interdisciplinarni istraživački tim Fakulteta za znanost o hrani i prehrani i Fakulteta za strojarstvo Sveučilišta u Leedsu, prenosi The Daily Meal.

„Caka“ je u masti

Znanstvenici su uspjeli dekodirati fizički proces koji nam se odvija u ustima kada jedemo čokoladu i kada se ta „krutost“ pretvara u emulziju jedinstvenog okusa. Bit je u „podmazivanju“, kako su ga nazvali. Kada jedemo čokoladu, osjećaj zadovoljstva koji proizlazi iz toga je zapravo posljedica toga kako je ta hrana „podmazana“, bilo da se radi o tvarima prisutnima u samoj čokoladi ili slini ili kombinaciji ta dva faktora.

Veliku ulogu u stvaranju tog osjećaja zadovoljstva ima mast u čokoladi koja počne djelovati odmah u dodiru s jezikom. U tom trenutku se krute čestice kakaovca oslobađaju i postaju važne u smislu taktilnog osjeta.

„Znanost o podmazivanju nudi mehanički pogled na to kako se hrana osjeća u ustima. Bilo da čokolada ima 5% masti ili 50% masti, kapljice se ipak stvaraju u ustima i daju nam poseban osjećaj. No, u svakoj fazi podmazivanja bitan je položaj masti u sastavu čokolade“, ispričala je Anwesha Sarkar iz Škole znanosti o hrani i prehrani u Leedsu.

Žele napraviti zdravu čokoladu

Rezultati ovoga istraživanja imaju za cilj razviti čokoladu koja će biti zdravija za konzumaciju, ali će nam davati isti osjećaj zadovoljstva na nepcu i imat će istu strukturu kao i klasična čokolada.

„Dokazujemo da sloj masnoće mora biti na vanjskom sloju čokolade, što je najvažnije. Zatim mora doći do učinkovitog premaza čestica kakaovca masnoćom, čime se pomaže da čokolada bude ukusnija. Vjerujemo da je moguće razviti novu generaciju čokolade koja je zdraviji izbor, ali nudi isti osjećaj kao i čokolada s visokim udjelom masti”, rekla je profesorica Sarkar.

Izvor: The Daily Meal

vezano Studentska menza u Beču. Postani student Hrana u austrijskoj menzi izgleda kao iz restorana, ali postoji „caka“: Evo koliko iznosi jedan njihov studentski obrok

vezano Pire krumpir, uz neočekivani sastojak! Laganini Pire s TikToka: Uopće vam ne treba krumpir da ga napravite – dovoljan je ovaj sastojak

 

Još vijesti