V.F. u Nakon predavanja

Malo drugačiji božićni ugođaj: Umjesto lampica, Sveučilište u Dubrovniku okitilo kampus održivim ukrasima

Izložili su i vrijedne artefakte.

18. prosinca 2023 11:04
Sveučilište se odlučilo na održive ukrase

Sveučilište se odlučilo na održive ukrase Foto: Canva

Teško bi nam bilo zamisliti božićni ugođaj bez šarenih lampica i kičastih božićnih ukrasa. Ipak, Sveučilište u Dubrovniku se odlučilo na nešto drugo. Zimsko razdoblje nije poznato po raznolikom cvijeću, ali kampus Sveučilišta u Dubrovniku je „procvjetao“ ususret nadolazećim blagdanima za što se pobrinuo Odjel za umjetnost i restauraciju UNIDU i Zavod za mediteranske kulture UNIDU.

Kampus tako krase žive biljke koje će nakon blagdana biti vraćene u rasadnike, a osim njih, prostor krase i vrijedni artefakti. Radi se o Tri Bambina koji nisu samo prekrasni ukrasi već i reminiscencija na tradiciju štovanja Djeteta Isusa u božićno vrijeme na području Dubrovnika.

„Bambini su nastali kroz tri različita razdoblja te su izrađeni u tri različite tehnike. Voštani Bambino iz zbirke sestara Anćela s kraja 19. stoljeća ima oči od staklene paste, drveni polikromirani i pozlaćeni Bambino iz privatne zbirke nastao krajem 18. stoljeća, dok je Bambino iz župe Presvetog Spasitelja u Mokošici izrađen polovicom 18. stoljeća tehnikom carta pesta s očima od staklene paste“, istaknuli su sa Sveučilišta u Dubrovniku te su pozvali sve da svrate do Kampusa i uživaju u ovoj održivoj i značajnoj izložbi.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UNIDU (@sveucilisteudubrovniku)

 

Još vijesti