S.D. u Nakon predavanja

Ako se uvede ovaj zakon roditelje će kažnjavati za prekršaj lošeg odgoja djeteta, a za opijanje na radnom mjestu plaćat će se kazne do 1000 eura

Dobra ili loša ideja?

4. travnja 2023 16:55
Stroži zakoni i veće novčane kazne

Stroži zakoni i veće novčane kazne Foto: Vitalii Vodolazskyi/Shutterstock

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) nedavno je najavilo namjeru povećanja novčanih kazni za prekršaje javnog reda i mira, a iznosi koje predlažu u sklopu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, znatno su veći od prijašnjih.

Najveća novčana kazna za navedeni zakon u Hrvatskoj, do sad je iznosila 170 eura, a sada će neke od njih iznositi i do 4000 eura.

Od 700 do 4000 eura tako će platiti kazne oni koji počine prekršaj lošeg odgoja djeteta, širenja lažnih vijesti, vrijeđanja službenih organa i isticanja simbola kojima se izražava mržnja.

Za prekršaja loše odgojenog djeteta, roditelji i skrbnici odgovarat će na sudu, a ako se utvrdi da je djetetov čin rezultat lošeg odgoja ili zanemarivanja djeteta plaćat će kazne do četiri tisuće eura.

Zbog poticanja djeteta na zločin počinitelj će plaćati do 2000 eura, a zbog pretjerane konzumacije alkohola na poslu i do tisuću eura.

Iz MUP-a su istaknuli da je navedeni prijedlog o Zakonu o prekršajima javnog reda i mira, postavljen zbog činjenice da su kazne za iste zločine premalene da bi odvratile počinitelja od ponovnog prekršaja, prenosi Novi list.

 

Još vijesti