P.S. u Nakon predavanja

Poražavajući broj mladih koji ne koriste zaštitu tijekom spolnog odnosa – pokrenuta i preventivna kampanja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo proveo je istraživanje među mladima o spolnom zdravlju

6. lipnja 2023 14:28
Hrvatski adolescenti se ne zaštićuju tijekom spolnih odnosa

Hrvatski adolescenti se ne zaštićuju tijekom spolnih odnosa Foto: Reproductive Health Supplies Coalition/Unsplash

„Znanje pobjeđuje – Imam li SPI?“ naziv je kampanje u sklopu projekta „Živjeti zdravo“ koji se bavi temama od zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja kod ljudi.

Njezino trajanje će se dovijati kroz cijeli lipanj i srpanj, točnije od 5. lipnja do 28. srpnja, a bit će i organizirano potpuno besplatno savjetovanje i testiranje onih koji su bili u bilo kakvom kontaktu, ili su u riziku, od zaraze spolno prenosivih bolesti i infekcija.

Kako navode sudionici i pokretači projekta „Živjeti zdravo“ na njihovim službenim web stranicama, upravo te infekcije mogu imati dugoročne posljedice na spolno i reproduktivno zdravlje svakog pojedinaca.

Te su teme izrazito bitne u današnje vrijeme, što posebno dokazuju i rezultati istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na temu spolnih odnosa i reproduktivnog zdravlja.

Prvi spolni odnosi s 15 godina

Njihovi rezultati pokazuju da čak 731 učenika 3. razreda srednje škole, od 2352 ispitanih, već je imalo neku vrstu spolnog odnosa. Ne samo to, već većina njih prvi spolni odnos ima već u dobi od 15 i 16 godina, a od sveukupnog broja ispitanih 19 posto njih ne koriste zaštitu.

Dnevnik.hr razgovarao je s Ivanom Pavić Šimetin, zamjenicom ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koja je napomenula kako do lakše zaraze, pogotovo HPV-om koji je i najčešća spolno prenosiva bolest, dolazi i zbog nedovoljno zrele i razvijene sluznice.

„Osim toga, ima i daleko duži životni put ispred sebe mlada djevojka, ako se u toj dobi – ili mladić – ako se zarazi, znači sasvim dovoljno vremena da se to pretvori u rak“, napomenula je ravnateljica HZJZ-a za Dnevnik.hr.

Nemamo dovoljno vremena jedni za druge?

Osim Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, s ovim problemom kod mladih i adolescenata upoznati su i djelatnici Plavog telefona koji u posljednjih nekoliko godina primaju sve više poziva vezanih uz spolne odnose i seksualnost općenito.

„Ispada da smo još veća tabula rasa nego što smo bili unatrag 10, 20 ili 50 godina. To nisu potrebe videa ili neke e-generacije, nego ljudske, tople, a mi svi nemamo dovoljno vremena jedni za druge“, napominje predsjednik udruge Plavi telefon, Miroslav Vučenović za Dnevnik.hr.
 

Još vijesti