S.D. u Nakon predavanja

Umire li društveni život studenata u domovima?: „Šta se događa sa Savom?“

Druže li se brucoši u prostorima doma?

16. Siječnja 2023 14:00
Jesu li nove generacije sve povučenije?

Jesu li nove generacije sve povučenije? Foto: RF._.studio/Pexels

Već nekolicinu puta, u Facebook grupi Studentski dom „Stjepan Radić“ – „Sava“ pokrenuta je rasprava na temu društvenog života studenata, koji po mišljenju mnogih, bar u zadnjih nekoliko godina, jenjava.

Što se događa sa Savom?“, upitao je jedan korisnik ove društvene mreže i sa drugim članovima podijelio kako smatra da je u zadnjih dvije godine društveni život studenata u okolici ovog doma opao.

Što se događa sa „Savom Što se događa sa „Savom Foto: Studentski dom "Stjepan Radic" - "Sava", via Facebook/Facebook

S tim pitanjem izazvao je lavinu reakcija i komentara, a s obzirom na njih, očito je kako se velik broj trenutnih i bivših studenata slaže s mišljenjem ovog korisnika te ističe da su primijetili kako studentski život na području ovog doma nije kao što je nekada bio.

Jesu li nove generacije povučenije?

Dok neki smatraju da su manje razine druženja u domu rezultat općih preferencija novih naraštaja prema klubovima i ugodnim te toplim prostorima, drugi misle da su trenutne generacije brucoša jednostavno povučenije, a neki tvrde da je ova pojava povezana uz takozvane „korona generacije“ koje su počeli studirati u vrijeme online nastave te se do sada nisu uspjeli u potpunosti povezati sa svojim kolegama.

Studentica komunikologije koja živi u Studentskom domu „Dr. Ante Starčević“ tvrdi da je i tamo primijetila nedostatak socijalizacije među mlađim generacijama.

„To je dosta manji i mirniji dom od Save, pa je po tom pitanju teže usporediti situaciju u domu, ali sam i prije ove objave pričala s prijateljima o manjku druženja. Primijetili smo kako se mlađi studenti (brucoši) međusobno manje druže i manje izlaze. Dok mi prve dvije godine faksa nismo ulazili u sobu, noviji studenti dosta vremena provode sami, u sobi, i tu i tamo odu na kavu“, tvrdi.

I njena kolegica, studentica treće godine preddiplomskog studija, koja živi u domu „Stjepan Radić" ističe da je uočila da se studenti ove akademske godine druže manje nego prethodnih, a za to krivi trenutnu situaciju u državi.

„Naravno da se ljudima ne da družiti kada imamo toliko problema s kojima se nosimo svakodnevno. S obzirom da se sama financiram, veliki dio svog dana provodim na poslu i faksu i kada dođem doma stvarno mi se ne da još i družiti nego se želim opustiti. Jednostavno nemam snage za to“, zaključila je. 

 

Još vijesti