V.F. u Nakon predavanja

Znaš onaj osjećaj kad pročitaš poznato pitanje na ispitu, ali se ne možeš sjetiti odgovora? Isprobaj active recall metodu učenja

Idealna metoda za učenje po pitanjima.

13. studenog 2023 14:34
Olakšaj si učenje

Olakšaj si učenje Foto: Canva

Učenje je mučan proces koji nas ponekad dovede i do suza. Vjerojatno ne postoji niti jedna osoba koja uživa u procesu učenja. Najgori osjećaj ikad je kad dugo učiš, a onda samome sebi postaviš pitanje za ponavljanje na koje ne znaš odgovoriti. Ili kad pročitaš pitanje na ispitu i sto posto si siguran da si to učio, čak se sjećaš na kojem se mjestu nalazi u skripti, ali ne možeš se sjetiti odgovora.

Naravno, trebali bismo učiti redovito. Za neke ultra teške ispite se nemoguće spremiti u kratkom vremenu. Jedna je studentica savjetovala kako naučiti gradivo toliko dobro da izbjegnemo onu groznu situaciju kad zablokiramo na ispitu i ne možemo se sjetiti nečega što smo zasigurno naučili.

Idealno kada učiš po pitanjima

Radi se o metodi učenja pod nazivom active recall, a proces traje tri tjedna. O čemu se zapravo radi? Često za ispite učimo iz pitanja, ali čak i ako nemaš već gotova pitanja, možeš ih napisati sam. Nakon što napišeš ispitna pitanja, podijeli ih na još sitnija pitanja tako da pokriješ ono najbitnije o svakom pojmu. Pitanja moraš učiti po ciklusima.

Dakle, nakon 24 sata ponovi pitanja koja si učio tog dana i crvenom bojom označi ona koja nisi znao. Nakon sedam dana ponovi isključivo ona pitanja koja si označio crvenom bojom. Pitanja koja ni tada nisi znao obilježi zelenom bojom. Nakon tri tjedna ponovi sva pitanja.

Istina je da tehnika ne omogućava brzinsko učenje, ali će ti pomoći da se organiziraš i da ti gradivo ostane pohranjeno u dugoročnom pamćenju.

 

@biti.student Ep1 | učim te da učiš Dodatak: ⌛️Ukoliko imaš manjka vremena i ne možeš da ideš ovim tempom, napravi sebi manje razmake ponavljanja po osećaju, ali neka za svako ponavljanje budu jednaka 📝Nemoj praviti nikakve beleške, ni prepisivati u svesku pored ovih pitanja jer tako samo gubiš vreme 📆 Ako si danas naučio 10 ispitnih pitanja u kalendar stavi da ta ista pitanja ponavljaš za dan, sedam dana i tri nedelje I TAKO ZA SVAKI DAN Napiši u komentarima ako te zanima kako da organizuješ učenje i ponavljanje💬 Ig: bitistudent . . #ucenje #studenti #knjige #fakultet #ispit #ispitnirok #kolokvijum #srbija #motivacija #studying #faks #savetizaucenje #saveti #ucenjetime #bitistudent ♬ She Share Story (for Vlog) - 山口夕依

 

Još vijesti