P.S. u Postani student

Izašli podaci o najpoželjnijim studijima kod ovogodišnjih maturanata: Evo što su najčešće htjeli upisati

Ove godine u ljetnom upisnom roku upisano je manje maturanata u odnosu na prošlu godinu

24. srpnja 2023 12:55
Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci

Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci Foto: Filozofski fakultet u Rijeci/Facebook

Gotovo je „ludilo“ među maturantima za ovu godinu, zvano državna matura i upisi na željene fakultete. Još krajem prošlog tjedna objavljene su konačne rang-liste za upis u iduću akademsku godinu, 2023./2024..

Tako je Agencija za odgoj i obrazovanje na svojim službenim web stranicama objavila najnovije podatke o broju upisanih i neupisanih maturanata, kao i o najpoželjnijim studijskim programima, popisom studijskih programa koje su upisali oni maturanti s najvišim prosjekom riješenosti ispita državne mature i slično. Od ukupno 30.753 prijavljenih maturanata, odnosno kandidata za upis, njih 25.441 ostvarilo je pravo upisa na neki od studijskih programa u ljetnom upisnom roku za iduću akademsku godinu.

Manje upisanih nego prošle godine

Kako navode, u odnosu na prethodnu godinu, u ljetnom upisnom roku pravo na upis ostvarilo je 184 kandidata manje. Maturanti su najveći interes pokazali za studijske programe koji su popularni već godinama, a Agencija za odgoj i obrazovanje to je mjerila pomoću omjera prvih izbora i kvote. Tako se na prvom mjestu najpoželjnijih studija nalazi Zdravstveno veleučilište u Zagrebu sa smjerom Sestrinstva, nakon čeka je odmah Odjel zdravstvenih studija u Splitu sa smjerom Fizioterapije.

Nadalje na popisu se nalazi Izobrazba trenera, unutar smjera Kondicijska priprema sportaša na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, a nakon kojeg se ponovno našlo Sestrinstvo, ali na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Naposljetku, posljednji najpoželjniji studij među ovogodišnjim maturantima bio je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci pod nazivom Grafički dizajn i vizualne komunikacije.

Što se tiče upisa onih maturanata koji su imali najviši prosjek riješenosti ispita iz više razine matematike, oni su birali ove najčešće studijske programe: Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo (FER, Zagreb), Matematika (PMF, Zagreb), Fizika istraživački smjer (PMF, Zagreb), Mehatronika i robotika (FSB, Zagreb) i Molekularna biologija (PMF, Zagreb).

Što upisuju oni s najboljim rezultatima iz hrvatskog?

Kada se radi o najvišem prosjeku riješenosti ispita državne mature iz hrvatskog jezika, među tim maturantima najpoželjniji studijski programi su: Logopedija (ERF, Zagreb), Psihologija (Filozofski fakultet u Zagrebu), Farmacija (Medicinski fakultet i Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu), Molekularna biologija (PMF, Zagreb), Farmacija (Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu).

Porast bilježe privatna učilišta

Osim ovih najpoželjnijih, pozitivan rast bilježe i privatna visoka učilišta na kojima je, prema podacima AZVO-a, pravo upisa ostvarilo čak 1651 maturanata, što je u odnosu na prošlu godinu više za 243 njih. Za sve one koji nisu uspjeli upisati željene studijske programe u ljetnom upisnom roku, ne odustajte! Još jedna prilika nudi se na jesenskim upisnim rokovima, a na sveučilištima u Hrvatskoj sveukupno je ostalo 13.625 slobodnih mjesta.

Nova StudiGO epizoda otkriva je li studiranje izvan Hrvatske toliko lagano kako svi tvrde →


 

 

Još vijesti