P.S. u Vijesti

NCVVO traži nove profesore za sastavljanje pitanja na državnoj maturi: „Za dobrobit svih učenika“

Ravnatelj NCVVO-a u javnom pozivu obratio se svima, a posebno zainteresiranim profesorima

25. kolovoza 2023 11:17
Ispit

Ispit Foto: Canva

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je javni poziv koji se ne viđa često s njihove strane. Naime, na svojim su službenim web stranicama objavili poziv profesorima i praktičarima iz srednjih škola, ali i iz akademske zajednice, za sastavljanje ispita državne mature.

Javni poziv na njihovim službenim web stranicama prethodno se sastoji od uvodnog dijela kojeg je napisao Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, u kojem navodi razloge zbog kojih provode ovaj javni poziv, ali se djelomično i dotiče pojedinih nepravilnosti nastalih tijekom provođenja ovogodišnjih državnih matura, za školsku godinu 2022./2023..

Profesori iznimno bitni akteri

Stoga, napominje kako članovi stručnih radnih skupina, odnosno profesori i učitelji koji sastavljaju ispite, predstavljaju iznimno bitnu ulogu u provođenju državnih matura zbog svojeg znanja, vještina i iskustva rada s učenicima. Samim time, navodi kako su upravo ove vrijednosti stručnih radnih skupina dosadašnjih godina značajno doprinijele visokoj kvalitete provođenja ispita, a svake godine NCVVO-u je u interesu tu kvalitetu podići na još višu razinu.

Ove godine tri pogrešno postavljena pitanja

No, ove godine državne mature bile su u centru javne polemike zbog pojedinih propusta stručnih radnih skupina u kontekstu sastavljanja ispitnih zadataka o kojima više možete saznati OVDJE. Čak tri zadatka u državnoj maturi, od njih 1945, bila su pogrešno postavljena ili su ponuđeni odgovori od kojih niti jedan nije bio točan.

Zbog toga je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, zajedno sa stručnom radnom skupinom, bio osuđivan od strane učenika, roditelja i ostale javnosti. Upravo zbog toga, Filipović navodi kako idućih godina moraju biti pažljiviji te da su im ove pogreške predstavljale upozorenje za naredne godine provođenja državnih matura.

„Državna matura izaziva veliku pozornost ne samo pristupnika, već i mnogih drugih zainteresiranih aktera, što zasigurno dodatno povećava odgovornost autora zadatka. No, ne želimo da se zbog toga smanji interes javljanja na javni poziv jer Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja izuzetno cijeni vaš dosadašnji rad zbog vašeg iskustva rada s učenicima koje je iznimno dragocjeno u izradi ispitnih zadataka“, poručio je ravnatelj NCVVO-a zainteresiranih profesorima i budućim članovima stručnih radnih skupina.

Poziv za sve zainteresirane profesore

Naposljetku, poziva sve nastavnike koji žele sudjelovati u ovom izazovnom procesu na državnoj razini, da se jave na javni poziv, „za dobrobit svih učenika“. Javni poziv možete proučiti ispod ovog teksta.


 

Još vijesti