P.S. u Vijesti

Niko je heroj ovogodišnjih maturanata: Zbog dva poslana prigovora, NCVVO poništio pitanje u maturi

Ovaj zagrebački maturant nije odustao nakon prvog odbijenog prigovora na sporno pitanje u maturi

17. srpnja 2023 10:49
Niko Mađerić

Niko Mađerić Foto: DNEVNIK.hr/Facebook/Screenshot

Prošlog tjedna izašli su rezultati ovogodišnjih matura generacije maturanta za školsku godinu 2022./2023.. Ubrzo nakon objavljenih rezultata, poništen je prvi zadatak u maturi i to onaj iz matematike.

Naime, radi se o pitanju iz više razine od kojih niti jedan odgovor nije bio točan. Nekoliko dana kasnije, poništen je još jedan zadatak, ali ovog puta iz Politike i gospodarstva. Zadatak vrlo vjerojatno ne bi bio poništen da zbog njega nije reagirao zagrebački maturant Niko Mađerić koji je Nacionalnom centru za visoko vrednovanje poslao prigovor ubrzo nakon dobivenih rezultata.

USKOK je neovisno tijelo

Kako je Niko rekao za Dnevnik Nove TV prigovor je bio vezan uz pitanje: „Kako se naziva ured Vlade Republike Hrvatske, specijaliziran za borbu protiv korupcije?“. Radi se o pitanju kratkog odgovora za koji je NCVVO kao točan priznao odgovor „USKOK“, odnosno Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

No, to ipak nije točan odgovor, s obzirom na to da USKOK nije Vladin ured, što je Niko i obrazložio u svojem prvom prigovoru kojeg je NCVVO odbio. USKOK je neovisno, a ne Vladino tijelo, na što je Niko pokušao ukazati u svojem prigovoru. NCVVO to je odbio uz neobjašnjiva obrazloženja, kako je Niko napomenuo za Dnevnik Nove TV.

„Bavili su se malim i velikim slovom u pitanju, više puta su manipulativno u odgovoru napisali da su tražili ime ureda za borbu protiv korupcije, što nije točno, tražili su ime ureda Vlade RH, a odgovor je bio prilično i bezobrazan“, dodao je Niko.

Niko poslao i drugi prigovor

Ovaj zagrebački maturant nije odustao. Nije se dao pokolebati neargumentiranim obrazloženjem NCVVO-a pa je sastavio i drugi prigovor u kojem je jasno i potkrijepljeno dao odgovor nadležnima da se USKOK ni u kojoj znanstvenoj ili stručnoj literaturi ne navodi kao ured Vlade. Tek nakon drugog prigovora, NCVVO poništio je ovo pitanje, zahvaljujući Niku.

Ubrzo nakon, oglasio se i USKOK koji je potvrdio Nikove tvrdnje, a ravnatelj NCVVO-a, Vinko Filipović, zahvalio se na ukazanoj grešci.

„Moja zahvala učeniku koji je ukazao na grešku i on nije ništa loše napravio nego je i ukazao nama u Centru da moramo biti još pozorniji na ispitu“, zaključio je Filipović.

Heroj maturanta 2023.

Niko je ovim potezom spasio mnoge ovogodišnje maturante koji su automatski dobili dodatan bod na maturi iz Politike i gospodarstva zbog poništenog pitanja.

Osim toga, kako je i sam naglasio, pomogao je i budućim generacijama koje se za maturu pripremaju pomoću prošlogodišnjih primjera, a samim time neće učiti netočne informacije na primjeru ovog poništenog pitanja.
 

Još vijesti