V.F. u Postani student

Izašla je prva lista najpoželjnijih studijskih programa: Jedan studij je svake godine na vrhu

Maturanti, držite se!

17. veljače 2023 16:41
Standardizirani ispit

Standardizirani ispit Foto: Achira22 via Shutterstock

Pred maturantima je vrlo stresno razdoblje. Od 1. veljače su započele prijave studija u sustavu. Do mature ima još puno vremena, iako se maturantima vjerojatno čini kao nedovoljno. Možemo zamisliti pod kakvim su stresom i nećemo im niti spominjati koliki ih stres očekuje na faksu. Opušteno…

Iako ispiti još nisu ni počeli, maturanti su već prijavili studije koje žele upisati. Trenutno je najpoželjniji studij logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu koja je već nekoliko godina na vrhu liste. Poželjnost studija je definirana omjerom kvote i broja kandidata kojima je to prvi izbor.

Logopedija, sestrinstvo i psihologija na vrhu

Na logopediji kvota ove godine iznosi 50 upisnih mjesta, a to je trenutno prvi izbor za čak 278 maturanata. Logopediju na listi studija trenutno ima čak 734 kandidata.

Na drugom se mjestu nalazi izvanredni stručni studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Kvota upisa je 20 mjesta, a kao prvi izbor ga je odabralo 90 kandidata. Broj sveukupnih prijava na ovaj studij je 218.

Na trećem mjestu je psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s kvotom od 76 mjesta. Ni to nije iznenađujuće jer je psihologija uvijek omiljeni izbor maturanata. Trenutno 303 kandidata ima psihologiju na prvom mjestu, a broj prijava je čak 859.

Trenutno najpoželjniji studiji

Lista najpoželjnijih studija trenutno izgleda ovako:

1. Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu
2. Sestrinstvo (izvanredni, stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
3. Psihologija, Filozofski fakultet u Zagrebu
4. Animirani film i novi medij, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb
5. Dizajn, Arhitektonski fakultet Zagreb
6. Arhitektura i urbanizam, Arhitektonski fakultet Zagreb
7. Fizioterapija (izvanredni, stručni), Zdravstveno veleučilište Zagreb
8. Kriminalistika, Visoka policijska škola
9. Aeronautika – modul vojni pilot, Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu
10. Grafički dizajn i vizualne komunikacije, Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka

Maturanti mogu prijavljivati studijske programe sve do konačnih rezultata mature, točnije do 19. srpnja u 13:59 sati. Treba imati na umu kako studiji koji imaju prijamne ispite određuju i ranije rokove prijave. Orijentacijske rang-liste za upise na fakultete će biti objavljenje 28. travnja.

Poruka ohrabrenja

Možda si u ovom trenu ispod crte i misliš da nećeš uspjeti upisati željeni faks. Ne brini se, kad rezultati mature dođu, sve se promijeni. Glavu gore i samo bez stresa. Koji god fakultet upisao, mi jedva čekamo da postaneš naš kolega pa da te uvedemo u studentski život.

vezano Standardizirani ispit Akademska četvrt PMF organizira besplatne instrukcije: „Studenti za buduće studente – Pripreme za državnu maturu“

vezano Prošlogodišnji maturanti jedan predmet napisali najbolje od svih posljednjih generacija. Postani student Prošlogodišnji maturanti rasturili na maturi: Jedan obavezan predmet napisali najbolje od svih prethodnih generacija

Još vijesti