L.B. u Nakon predavanja

8 od 10 studenata osjeća strah na ulicama, najčešće kad se sami vraćaju kući

Mjesta na kojima se studenti osjećaju najsigurnijima su obiteljsko okruženje, kad su s prijateljima ili na poslu...

29. rujna 2021 14:09
Šetnja noću

Šetnja noću Foto: Shutterstock

U istraživanju koje je proveo britanski portal za studente The Tab, 80 posto studenata izjavilo je da se ne osjećaju sigurno pri povratku kući i prilikom kretanja ulicama Londona. Rezultati istraživanja stižu nakon izjave Metropolitanske policije iz koje tvrde da su ulice Londona sigurna za djevojke i žene, nakon ubojstva Sabine Nessa.


Ubijena u prvih pet minuta od izlaska iz kuće


17. rujna, 28-godišnja učiteljica Sabina Nessa ubijena je tijekom šetnje do kafića u kojem su je čekali prijatelji. Nakon što je proglašena nestalom, njeno je tijelo idućega dana pronađeno u parku Cadot u britanskome Greenwichu. Metropolitanska policija pokrenula je istragu, a vjeruje se da je ubijena u prvih pet minuta nakon što je iz kuće krenula u pub naći se s društvom.


>>>Genijalna ideja: Studenti osmislili aplikaciju koja te 'prati kući' noću<<<


Nakon objave da se sumnja na ubojstvo, na društvenim se mrežama podiglo pitanje manjka sigurnosti i rizika koje kretanje londonskim ulicama predstavlja za djevojke i žene. Mnoge su žene pojasnile da često mijenjaju rute kojima se kreću, drže se dobro osvjetljenih ulica i vraćaju se kući samo u društvu prijatelja kako bi se osjećaje zaštićenije i sigurnije.


Iz policije tvrde da su žene sigurne na ulicama


Prošlog je tjedna Metropolitanska policija građanima i građanskama zagarantitala da su ulice Londona sigurne za djevojke i žene. "Ulice su sigurne za žene, želio bih naglasiti i uvjeriti sugrađane u to", kazao je viši inspektor Trevor Lawry. "Želim osigurati uvjete u kojima svi slobodno šeću uokolo bez straha, a moji će se ljudi pobrinuti za to."


>>>Da, ovo se stvarno događa! Studenti koji nisu iz Zagreba pričaju o traumama koje doživljavaju kad se sa studija vraćaju kući<<<


The Tab je anketirao više od dvije tisuće studenata o tome strahuju li za svoju sigurnost na javnim mjestima te mjestima na kojima se osjećaju najmanje zaštićenima. Zapanjujuća većina studenata izjavila je da se ne osjećaju sigurno tijekom povratka kući, 77 posto njih kaže da se ne osjećaju sigurno u javnome prijevozu, a 76 posto tvrdi da su osjećali izloženost te strah i nakon što su prijavili određeni incident policiji.


Mjesta na kojima se studenti osjećaju najsigurnijima su obiteljsko okruženje, kad su s prijateljima ili na poslu.


>>>Studentica osmislila aplikaciju koja će vašim prijateljima javljati da ste sigurno stigli kući iz izlaska<<<


izvor: The Tab