Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Zašto ljetni praznici kod kuće nisu tako bajni (iako ih jako volimo)?

Došlo je ljeto, većina studenata još uvijek prolazi kroz pakao zvan 'ispitni rok', ali jednom kad ispiti završe, počinju praznici koji studentima nude napretek slobodnog vremena.

23. lipnja 2017 16:19
Joj, mama!

Joj, mama! Foto: shutterstock by SpeedKingz

Studentski domovi se prazne, studentske menze su zatvorene, a vrata fakulteta se zatvaraju (barem do jesenskih rokova!). Većina studenata se napokon vraća kući i vlastitoj sobi, ali što kad boravak kod kuće prestane biti tako sjajan?

 

Leći u svoj krevet bez brige, bez pameti...ali onda kreće!


Ah, te prednosti studentskog života. Za vrijeme faksa naučiš živjeti s 10 kuna dan ili dva, odlaziš na spavanje u 3 ujutro, kad nemaš predavanja – dižeš se u podne. Ponekad se kava poslije faksa pretvori u jutro s mamurlukom, a često ti jedini obrok u danu bude tjestenina koju si skuhao/la za 3 dana jela. Spremanje sobe se događa tek kad više ne možeš hodati po njoj, a gledanje cijele sezone Prijatelja u jednom danu ti se zalomi i više puta mjesečno.

Nakon ovakvog životnog ritma, tijekom ljetnih praznika odjednom se vratiš kući sav sretan/na jer ćeš napokon leći u svoj krevet bez brige i pameti.A onda krenu pitanja... "Zašto opet ideš na kavu, bio/la si prije ručka?", "Zašto ti gori svjetlo u sobi, prošla je ponoć?", "Jel' ti i na faksu ustaješ u pola 2 poslijepodne?"...dodajte ovdje iz vlastitog iskustva što god želite.

Roditeljska prigovaranja postaju svakodnevica. Usisavanje jednom tjedno se događalo i dok te nije bilo, zašto onda ti ne bi usisavao/la kuću ponedjeljkom ujutro, ionako ništa ne radiš. Čuvanje mlađeg brata ili sestre se zamijenilo vrtićem kada si otišao/la na faks, ali s obzirom da  si kod kuće, bilo bi lijepo da provodiš vrijeme s bratom ili sestrom, ionako nisi dugo bio/la s njima.

Naravno, svatko tko studira daleko od kuće zna kakva je to nostalgija kada ne možeš svaki vikend (ponekad i mjesec) biti sa svojom obitelji, ali ubrzo shvaćaš da se i njihov život, paralelno odvija po nekim svojim pravilima, baš kao i tvoj.

Na početku su te možda dočekivali kao kralja ili kraljicu i podređivali se tvojim prohtjevima, ali već nakon brucoške godine na faksu to nestaje. Zbog toga počinješ cijeniti svoju slobodu i studentski način života i zapravo ti bude drago što si se tako rano osamostalio/la, što znaš kuhati (pa barem i tjesteninu!), što si brzo pohvatao/la kako se koristi veš-mašina i što znaš platiti mjesečne račune. Jer samostalnost znači obaveze, ali i slobodu i određeni komfor. Unatoč tome, pripremi se na novi val nostalgije kad se vratiš na faks jer će ti, unatoč povremenim živciranjima, obitelj opet nedostajati.

Zato i ovo ljeto iskoristi maksimalno, ne zaboravi što više vremena provesti sa svojim najmilijima i koliko god ti je lijeno, operi to suđe jer znaš i sam/a da ćeš s uzbuđenjem čekati povratak kući nakon što se ponovno odseliš na početku sljedeće akademske godine.

Sara Matijević