Mojfaks.hr u Nakon predavanja

'Ako ti se ide doma, pakiraj se i pravac kolodvor': Studenti savjetuju što učiniti kada vas na faksu uhvati nostalgija za kućom

Razmišljanje o našoj kući i svemu onome što nam nedostaje dok smo na studiju u drugom gradu, sasvim je normalna pojava. Nostalgija je osjećaj koji nas prati tijekom cijelog visokog obrazovanja, ali kako godine odmiču i taj osjećaj nekako postaje blaži pa od nostalgije najčešće 'boluju' brucoši.

10. rujna 2018 18:01
'Ako ti se ide doma, pakiraj se i pravac kolodvor': Studenti savjetuju što učiniti kada vas na faksu uhvati nostalgija za kućom

'Ako ti se ide doma, pakiraj se i pravac kolodvor': Studenti savjetuju što učiniti kada vas na faksu uhvati nostalgija za kućom Foto: MojFaks

Tek kada dođemo na studij u drugi grad osjećamo uzbuđenje, nervozu, a nakon prolazne euforije – nostalgiju. Taj osjećaj teško prolazi jer ipak naviknuli smo na neki drugi način života koji je popraćen drugačijim navikama nego što ih primjerice imamo u studentskom domu ili s cimerom u stanu.

Izvor: Pixabay

Premda osjećaj nije trajan nego se javi ponekad, teško s nositi s njim. Mnogi tada posežu za prijateljima, izlascima ili telefonom kako bi nazvali obitelj i čuli što ima novoga. Budući da se nostalgija javlja uglavnom brucošima, malo "stariji" studenti, s nekoliko godina "studentskog staža", odlučili su s nama podijeliti savjete za brucoše.

Ovu su neki od njihovih savjeta za "hendlanje" nostalgije i neutješne želje za domom:


"Studiram 350 km daleko od svojih, a moj najbolji savjet je da studenti, pogotovo brucoši, idu kući kad im se ide, makar to bilo u neko nezgodno vrijeme što se tiče obaveza na faksu. Ja recimo nekad ne bi otišla pa mi poslije bude još gore. Zovite svoje, palite Skype kad god poželite, održavajte odnose s prijateljima jer inače to sve ispari. K tome, pokušajte upoznati nove ljude u gradu gdje studirate i sprijateljite se s cimerima! Dovoljna su vam dva ili tri kvalitetna prijatelja da već osjećate kao doma" studentica Medicinskog fakulteta u Splitu.

...\'Htjela sam napustiti faks i vratiti se kući\': Što kad te u domu uhvati nostalgija za domom?...


"Nije baš da mi je često falilo to \'doma\' jer sam na početku faksa skoro svaki vikend putovala kući, a i cimerica mi je bila iz istog mjesta otkuda i ja pa sam imala nekog domaćeg cijelo vrijeme uz sebe, skoro kao da sam živjela sa starijom sestrom. Ali kada su bila razdoblja da mi fali sve, nazvala bi mamu pa bi mi ona pričala što svi doma rade, što ima novog... i to bi mi nekako pomoglo da se osjećam kao da sam tamo s njima svima, ali i odlasci na kave ili van s novim prijateljima s faksa je super način za zaboraviti da si kilometrima od doma i svega poznatog" studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

...Početak samostalnog života: Što trebate znati pri useljenju u studentski dom?...


"I dan danas nekada osjetim nostalgiju, ali brže me prođe nego kada sam bio na prvoj godini fakulteta. Dragim brucošima savjetujem da stisnu zube, ali i da slobodno zovu doma kada se osjećaju usamljeno ili im nedostaje netko od obitelji. Možda se to ne čini sada tako, ali vjerujte, prijatelji iz doma, faksa ili cimeri će vam postati kao obitelj nakon nekog vremena pa će vam onda oni faliti kada odete kući na malo duže" student psihologije na Sveučilištu u Zadru.

Kada god osjetite nostalgiju nazovite svoju obitelj i prijatelje preko Skypea ili za prvu ruku telefonski... izvor: Pixabay

"Nisam osjećala toliku nostalgiju jer je pola Splita je ionako u Zagrebu. Išla bi doma svakih mjesec ili dva...U početku čak i rjeđe nego sad. Kad bi me opralo da hoću doma, samo bi se spakirala i krenula na kolodvor. To bih savjetovala i brucošima" studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

"Moji savjeti za brucoše su: kolokviraj što više možeš, broj izostanke (ne igraj se njima) i moći ćeš ranije kući. To je otprilike to, ma da mi je jedina nostalgija bila mamina kuhinja, a falilo mi je društvo (iako je frendica iz srednje bila ulaz do), s njima i obitelji sam često ćaskala na Skypeu, sad na WhatsAppu. U biti, navikneš se na daljinu, ne treba svako malo kući jer je i selidba dio odrastanja" studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku.

"Treba što rjeđe dolaziti doma. Ja sam za praznike i blagdane na početku dolazio, a sad dođem dva put godišnje"
student Tehničkog fakulteta u Rijeci.

"Moj savjet je: svaki (drugi) vikend stvari u kofer i doma. I tako do negdje druge godine faksa i onda ćete shvatiti da vam zapravo ništa od tamo ne fali i da gradite novi život negdje drugdje pa počnete odlaziti u rodni grad jednom u dva mjeseca. Starci će uvijek navratiti k vama, što je i zabavnije" bivša studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Novi prijatelji na fakultetu učinit će nostalgiju podnošljivijom... izvor: Unsplash

"Pronađite si hobi, učlanite se u udrugu. To bih brucošima preporučila za mentalno zdravlje, plus super je način za upoznati nove ljude. Kasnije je jedino teško priznati da ne osjećaš nostalgiju jer tvoj je život tu, a doma si samo za Božić i Uskrs" studentica Hrvatskih studija.

"Valja se okupirati razno raznim \'obavezama\', tipa studentske udruge, sport, nekakvo stažiranje ili što vas već interesira tako da ni nemate vremena za nostalgiju. Provjereno radi"
bivša studentica Sveučilišta u Teksasu (Austin)

"Definitivno ne treba u početku često ići doma. Primjerice, mjesec dana probajte izdržati da ne idete kući jer se inače nećete naviknuti. Trebali biste naći frendove koji su u istoj situaciji pa voditi razgovore tipa \'E uspio sam upaliti perilicu za veš jučer, vidi ti taj studentski zivot\'" studentica Ekonomskog fakulteta u Rijeci.


...Podsjećaju na obitelj i prijatelje: predmeti koji studentima pomažu kad presele u novi dom...


"Nostalgija za domom mi se uredno javljala kad sam ostala u Zagrebu vikendom, a nisam ga popunila \'do amena\'. Taj problem bih rješavala tako da se dogovorim s nekim iz ekipe za druženje, ručak, izlazak... Drugi trik koji sam koristila je da sam nagovorila mamu da mi stavi na bus nešto domaće hrane. Poznati okusi mamine kuhinje barem su me na trenutak razveselili..." studentica Pravnog fakulteta u Osijeku.

"Što imaš više stvari na pladnju, to imaš manje vremena za biti nostalgičan. Napravite si zauzet raspored i držite ga se. Bit ćete produktivniji i na kraju dana ćete biti ponosni na sebe. I okružite se dobrom ekipom!" bivša studentica Sveučilišta u Arkansasu.

Ako baš ne možete izdržati, spakirajte kofere i \'zapičite\' prema kolodvoru... izvor: Unsplash

Ivana Petrić
foto: Pixabay