Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Bili su uspješni srednjoškolci, a danas studiraju: Domaći studenti otkrili je li fakultet ispunio njihova očekivanja

Tijekom srednje škole neki su učenici vrlo uspješni pa su im 'sva vrata otvorena' što se tiče odabira fakulteta. Oni uglavnom 'pogode' otprve s izborom studija, ali postavlja se pitanje koliko su zaista zadovoljni odabranim kada jednom krenu putem visokog obrazovanja.

15. listopada 2018 15:51
Bili su uspješni srednjoškolci, a danas studiraju: Domaći studenti otkrili je li fakultet ispunio njihova očekivanja

Bili su uspješni srednjoškolci, a danas studiraju: Domaći studenti otkrili je li fakultet ispunio njihova očekivanja Foto: MojFaks

Je li donedavno uspješnim srednjoškolcima studij ispunio očekivanja - jedno je od pitanja u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" koje novinarka postavila studentima Tatjani Matić, Tomislavu Vebleu i Stjepanu Ćurčiću, pišu vijesti HRT-a.

O svom zadovoljstvu studijem u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" pričali su nekadašnji uspješni srednjoškolci Tomislav, Tatjana i Stjepan... izvor: HRT

Tatjana Matić, bivša predsjednica udruge srednjoškolaca Hrvatske, a sada studentica Ekonomskog fakulteta, izjavila je da je zadovoljna studentica i da je za to upravo zaslužno pravovremeno i dobro informiranje o fakultetu. "Bitno je i razmišljanje o tome što želim raditi u idućih više od 40 godina.", kazala je studentica za "Dobro jutro, Hrvatska".

...\'Što ćeš s tim kad završiš?\': Studenti nam otkrili koje fakultete u Hrvatskoj smatraju beskorisnima...


Na pitanje zašto nije upisala PMF kao što je najavila u vrijeme pohađanja srednje škole, rekla je da se ipak odlučila za Ekonomski fakultet, jer je više "društvenjak, nego prirodoslovac". "Znanost i sustavno znanje uvijek me je zanimalo. No mislim da sam negdje na pola - na Ekonomiji ima i brojki, ali je ipak društvena znanost.",  kazala je Tatjana.

Tomislav Veble, jedan od uspješnih debatanata u debatnom društvu, a sada student na Filozofskom fakultetu, rekao je da postoji mnogo problema u vezi s funkcioniranjem fakulteta.

"Postoje birokratski problemi, zatim oni koji se tiču zastarjelih programa, metodama koje se koriste. Fakultet nije zadovoljio baš sva moja očekivanja. Međutim, zadovoljan sam odabirom studija općenito. Studiranje u Hrvatskoj, gdje je obrazovanje tako pristupačno, ima jako puno prednosti.", rekao je.

Izvor: Unsplash

Na pitanje što je pristupačno, odgovorio je da se tu radi o plaćanju, besplatnim knjigama u knjižnici, postojanju prostora za učenje itd. Naglasio je da su fakulteti  i dalje kod nas među najjeftinijima u Europi, ako ne i u svijetu. Stjepan Ćurčić, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora, pri kraju studija na Građevinskom fakultetu, a studira i na Ekonomskom fakultetu, kazao je da ih je oba upisao jer mu je teško bilo s 18 godina odabrati onu profesiju kojom će se baviti cijeli život.

...Apsurdni troškovi i kršenje zakona: Izdvojili smo 6 stvari zbog kojih bi hrvatski studenti trebali biti jako, jako ljuti...


...Njihov najuspješniji neuspjeh: Iskustva studenata koji su promijenili fakultet i pronašli sreću...


"Mislim da nikada nije kasno za odlučiti se drugačije i promijeniti svoje buduće zanimanje. U američkom sustavu ljudi vrlo rano mijenjaju svoj posao i zanimanje, a mi smo nekako vrlo formalni. Za ono za što se odlučimo većinom to radimo cijeli život, kazao je. No, postoje u posljednje vrijeme pokušaji drugačiji, priča se o cjeloživotnom obrazovanju, školovanju u nekoj kasnijoj dobi, ali mi se čini da još nismo došli na tu razinu da je to toliko prihvaćeno. Studenti koji upišu fakultete najčešće imaju pitanja u vezi sa studiranjem, za studentska prava, za subvencije i kako ih ostvariti. Svakodnevno dobivamo upite studenata. ", izjavio je Čurčić.

Na pitanje što bi odmah promijenili na hrvatskim fakultetima, Tatjana Matić je kazala da je to povezanost s realnim sektorom.

"Čini mi se da naši studenti katkad pet godina provedu na visokoškolskim ustanovama, a onda kao da su iznenađeni stanjem na tržištu rada. Mislim da nam nedostaje povezivanja  između realnih primjera i sadašnjih aktualnih situacija.", drži studentica.

Tomislav Veble isto kaže da je studij potrebno primijeniti, treba raditi na praksi. On bi primjerice želio implementirati tehnologiju i opseg kojom se ona koristi vani u studiranju te manjak fizičkih indeksa.

Foto: Darko Ba/MojFaks

Za kraj emisije poručili su brucošima da budu informirani, ali ne i prestrašeni.

Ivana Petrić
izvor: vijesti.hrt.hr.
foto: Darko Ba/MojFaks