Ivana Petrić u Nakon predavanja

Taman za isprobati prije ispitnih rokova! Otkriveno da je moguće učiti tijekom spavanja - ali postoji 'kvaka'

Kada vam cimer ili mama sljedeći puta budu prigovarali jer 'previše spavate' i jer vam je drijemanje postalo omiljeni hobi, sada možete reći da to nije problem jer spavajući možete i učiti. Barem tako tvrde u novim znanstvenim istraživanjima.

11. kolovoza 2017 13:14
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Istraživački tim je izvijestio je da su konačno otkrili da ljudski mozak može učiti tijekom spavanja, ali samo u određenim fazama, piše Klix.ba. Sudionici istraživanja bili su u stanju zapamtiti obrasce zvuka tijekom dvije faze sna, pod nazivom Rapid Eye Movement (REM) i N2, napisali su istraživači u časopisu Nature Communications.

...Spavajte ako vam je život mio: Rano buđenje može vas ubiti!...


...Ponesite šatore i vreće za spavanje: Kako izgledaju knjižnice kada krenu kolokviji...


REM je faza nesvjesnosti tijekom koje obično sanjamo, a N2 je faza lakšeg sna. Duboki san, ili N3 spavanje, nije pogodno za učenje. Prilikom istraživanja koristili su monitor mozga EEG, a imali su 23 volontera, kojima su puštali snimke zvučnih obrazaca dok su spavali, stoji na Klix.ba.

Kada su se probudili, sudionici istraživanja bili su testirani na to koliko se dobro sjećaju jednostavnih kompozicija. Došli su do saznanja da N3 spavanje služi za uklanjanje memorije, ali su istaknuli da je potrebno dalje istraživanje da bi se mogla naći praktična rješenja za primjenu ovog načina učenja.

Stoga, sljedeći put kada budete imali neki važan ispit, a nije pomoglo ni cjelonoćno učenje, možete snimiti dio gradiva te si puštati dok spavate.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

izvor: Klix.ba

Još vijesti