Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Dobrodošli u Bruxelles – grad Štrumfova i pralina

Iako mnogi kažu da je Europska unija proslavila Belgiju, ne bih se složila s time. Ovaj grad ima šaroliku povijest i još šarolikiju ponudu sadržaja koju se svakako isplati vidjeti i doživjeti.

4. ožujka 2016 13:03
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Bruxelles zvan i Brussel, glavni je i najveći grad Kraljevine Belgije iz kojeg trenutno vlada kralj Albert II. Ovaj kraljevski grad poznat je po mnogočemu. Pa hajd\'mo vidjeti što sve ovaj zanimljivi grad nudi!

Bruxelles je smješten u središnjem djelu Belgije. Rijeka Senne koja protječe središtem grada danas se nažalost više ne može vidjeti jer je tijekom 19. i 20. stoljeća u potpunosti natkrivena. Bruxelles je središte mnogih nadnacionalnih institucija, a većina njih nalazi se unutar Europske četvrti gdje su smještene zgrade Europske komisije i Europskog parlamenta.

Ovaj grad znan je kao dom malenih plavih stvorenja koje ćete možda vidjeti ako ste bili dovoljni dobri. Pogodili ste - Štrumfovi!


foto: drawnheroes.com

"Otac" štrumfova je belgijski crtač stripova Peyo u čijim se stripovima prvi put pojavljuju. U Belgiji se ispija, meni najinteresatnije, crveno pivo te jedu odlični vafli i čokolada. Upravo ovdje, u radionicama Neuhausa, napravljene su prve praline.

Grand Place ili Grote Markt, središnji je gradski trg koji se također smatra jednim od najljepših.Ovdje možete ispijati svoje piće sjedeći u brojnim brasserijama dok uživate u pogledu na zgradu Gradske vijećnice, tj.kraljevsku kuću. Za blagdan Velike Gospe cijeli se trg prekriva šarenim cvijećem koje čini tzv. cvjetni pod tvoreći predivan uzorak različit iz godine u godinu.Jedan od najpoznatijih simbola Bruxellesa je dječačić zvan Manneken Pis. Postoji nekoliko priča iz kojeg razloga je fontana napravljena, a s vremenom je ovaj maleni dječačić stekao veliku popularnost. Danas se on odjeva u različite modne kombinacije prilikom proslava različitih događanja.Također, Manneken Pis ima malenu sestricu koja je od njega udaljena nekoliko ulica – Jeanneke Pis. Ona je izgrađena 1987. godine kao ženska verzija poznate statue.Dok ćete tako šetati gradom, uživajući u svojim jagodama prelivenima čokoladom iz jedne u nizu slastičarnica predivnih izloga, obavezno se zaputite prema Jubelparku. Glavni simbol ovog parka je Slavoluk pobjede izgrađen početkom 20. st. na spomen 50. obljetnice belgijske neovisnosti. Park je prepun predivnih vrtova, fontana i muzeja koji su vrijedni vašeg posjeta.Ostale znamenitosti koje obavezno morate posjetiti su Atomium, kazalište La Monnaie, Kraljevska palača te brojne crkve koje su jedne od najvećih u Europi i svijetu.

Bruxelles je također znan kao grad s prvim natkrivenim shopping centrom. Galeries Saint - Hubert izgrađen u 19. stoljeću prepun je dućana, kina i kazališta tako da će svi vaši apetiti biti zadovoljeni.

Iako se čini dosadnim, bila bi šteta zaobići ovaj grad koji je nadasve zanimljiv. Stoga, stavite ga na svoju listu gradova koje obavezno morate posjetiti!

Emanuela Međan
foto: privatna arhiva

Još vijesti