V.K. u Nakon predavanja

Dva studenta kineziologije skoro umrla nakon što su popili dozu kofeina za 300 šalica kave

Trebala je biti samo praktična vježba studenata, no zbog slučajne matematičke pogreške, dva studenta su skoro izgubila život!

14. svibnja 2021 13:56
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U eksperimentu provedenome 2015. godine, na Sveučilištu Northumbria, na Odsjeku za zdravlje i život u Velikoj Britaniji, Alex Rosseto i Luke Perkin skoro su izgubili život zbog matematičke pogreške. Naime, tadašnji 20-godišnjaci s druge godine kineziološkog fakulteta dobili su fatalnu dozu kofeina nakon čega su osjetili neugodne i ozbiljne simptome kao što su vrtoglavica, zamućen vid, povišeni otkucaji srca i drhtavica cijelog tijela, a jedan je navodno pretrpio i amneziju.


Studenti su brzo odvedeni u bolnicu gdje su morali biti na intenzivnoj njezi par dana i proći dijalizu krvi. Eksperiment su radili kako bi testirali efekte kofeina na fizičku spremu i vježbe.


Tužitelj na slučaju, Adam Farrer, na kraljevskom sudu u Newcastleu naglasio je da je i liječnik potvrdio da su oba studenta bila u životnoj opasnosti. "Da nisu odmah primljeni na intenzivnu njegu, mogli su umrijeti od predoziranja kofeinom", dodao je Farrer.


Također, na sudu se spomenulo kako su oba studenta zbog ovog slučaja vrlo brzo izgubila na tjelesnoj masi, što je utjecalo na njihove treninge i život. Na kraju su oba studenta nastavila svoje školovanje na postdiplomskim studijima, no obojica su nekoliko mjeseci naredno ovom događaju osjećala posljedice predoziranja kofeinom.


Dobili 100 puta veću dozu


Sveučilište Northumbria, koje nije imalo odgovarajuću procjenu rizika za eksperiment, priznalo je kršenje Zakona o zdravlju i sigurnosti. Sud je čuo da je Sveučilište prethodno koristilo tablete tipa Pro Plus u eksperimentu "The Wingate Test", ali posljednjih nekoliko godina prebacilo se na upotrebu čistog kofeina u obliku praha.

 

Tijekom eksperimenta Rossetto je dobio 30,7 grama kofeina, a Parkin 32 grama, koji se umiješao u otopinu vode i soka od naranče, kako bi se testirao njegov učinak tijekom vježbanja. Ovo su bile 100 puta veće doze od one koju su trebali dobiti.


Tužitelj Farrer pojasnio je grešku pred sudom. "Trebali su dobiti 306 miligrama u slučaju Rosetta i 320 miligrama u slučaju Parkina. Nitko, uključujući laboratorijske tehničare ili starijeg predavača, nije provjerio je li doza pravilno izračunata", pojasnio je tužitelj. Uz to, nadodao je da je za Rossetta smrtonosna doza iznosila 15, 3 grama, a za Parkina oko 16,4 grama. Usporedbe radi, jedna šalica kave sadrži oko 0,1 gram kofeina, prenosi Southernlandecho.com.


Na sudu je bio i predavač koji je pojasnio kako je do došlo do ove kobne greške te je pričao o potencijalnim opasnostima predoziranja kofeinom. On je dozvolio studentima rad s tehničarima kako bi zajedno izračunali koliko kofeina može uzeti svaki volonter ovog istraživanja prema njihovom IBM-u (indeks tjelesne težine). Iako su uzeli dobre brojke visine i težine studenata, kada su računali koliko miligrama kofeina ide na kilu, krivo su postavili točku iza decimale.


"Obje doze su mogle biti smrtonosne", kazao je tužitelj Farrer pred sudom. Tehničari koji su radili na eksperimentu nisu imali "dovoljno informacija, instrukcija ni vježbe da bi mogli voditi ovakvu vrstu praktičnog eksperimenta na ljudskim subjektima jer je do predoziranja došlo zbog matematičke pogreške, ali i nedostatka znanja", nastavio je.


Sveučilište se ispričalo i isplatilo 400 tisuća funti studentima


"Studenti su imali pravo ukazati povjerenje Sveučilištu kako bi osigurali svoju sigurnost. Neuspjeh sveučilišta da slijedi zdravstvene i sigurnosne zahtjeve bio je kumulativan, uporan, dugotrajan i sistemski. U ovom je slučaju stupanj predvidljivog rizika od eksperimentiranja s kofeinom bio vrlo visok i sveučilištu dobro poznat. Unatoč tome, nije bilo prikladnog i dovoljno procijenjenog rizika, bio je neadekvatan voditelj, neadekvatne provjere i nepridržavanje osnovnog zakonodavstva o zdravlju i sigurnost“, zaključio je tužitelj pred sudom.


Na sudu su se pojavili i sveučilišni prorektor i izvršni direktor Andrew Wathey, zajedno s ostalim višim osobljem. "Ovdje su jer im je stalo. Oni su ljudsko lice Sveučilišta. Svima koji su uključeni jako je žao i iskreno žale zbog kršenja pravila u ovom slučaju", rekao je Peter Smith u obrani Sveučilišta. Dodao je i da je Sveučilište pokušalo pomoći i studentima i njihovim obiteljima nakon nesreće te je na kraju isplatilo 400 tisuća funti studentima kao kompenzaciju za ovo skoro fatalno iskustvo.


Unazad par godina, vidljiv je porast korištenja kofeinskog praha kao "lijeka" za poboljšanje performansi kako bi konzumenti ostali mentalno fokusirani i budni. No, ova priča služi kao podsjetnik da se s kofeinom ne treba poigravati i olako shvaćati njegov učinak na organizam, iako je to omiljena svjetska psihoaktivna droga, piše iflscience.com.


izvor: Southernlandecho.com, iflscience.com

Još vijesti