Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Jesi li magistar serologije ili majstor žvrljanja po papiru? Pitali smo studente vole li više PISMENE ili USMENE ispite: Ovo je presuda

Htjeli to ili ne, studenti moraju položiti ispite kako bi upisali višu godinu studija pa ispitni rokovi predstavljaju 'priliku', ali i opterećenje za studente. Prilika je to da provjere svoje znanje i skinu teret s pleća pa ih na svakom uglu čekaju pismeni ispiti koji su uglavnom popraćeni i usmenim ispitom. No, koji od te dvije vrste ispita studentima teže pada?

5. lipnja 2018 14:20
Jesi li magistar serologije ili majstor žvrljanja po papiru? Pitali smo studente vole li više PISMENE ili USMENE ispite: Ovo je presuda

Jesi li magistar serologije ili majstor žvrljanja po papiru? Pitali smo studente vole li više PISMENE ili USMENE ispite: Ovo je presuda Foto: MojFaks

Bez obzira na to polažu li studenti ispite pismenim ili usmenim putem, oba im teško padaju. Ipak, jedan od njih im malo teže "sjeda" nego onaj drugi. Mora se priznati da i usmeni i pismeni ispit imaju svoje prednosti i mane te uspjeh jednog i drugog može ovisiti o tome kakva ste osoba.

Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Ako ste bolji u pismenom izražavanju tada će vam sigurno biti draže pisati pismeni, a ako ste čovjek koji ne zamuckuje pred profesorom te može tečno iznijeti svoju misao i tako pokazati znanje, tada će vam biti ljepše ispit riješiti usmeno. Kako god bilo, svaki student će se tijekom svoje "akademske karijere" susresti i s jednim i s drugim. Isto tako, jedan će od ta dva zasigurno mrziti pa se pitamo, koji pobjeđuje u tom dvoboju?

O toj temi razgovarali smo sa sadašnjim i bivšim studentima različitih fakulteta u Hrvatskoj koji su nam otkrili koji od ta dva ispita više "hejtaju". Ovo su neki od odgovora:

"Bili su mi draži usmeni ispiti jer tamo uvijek nekako možeš \'smuvati\' profesora – znanje nije nužno ako imaš dobru spiku, stav i, naravno, izgled. Nećemo se lagati, na usmenom cijeli paket odlučuje o ocjeni, a na pisanom ispitu se provjerava konkretno znanje. Osim toga, nekako mi je uvijek bolje išlo usmeno izražavanje od pismenog – valjda su me s razlogom kolege proglasili \'magistrom serologije\'", bivša studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

"Na usmenom profesori konstantno upadaju u riječ, dok na pismenom imaš vremena razmisliti i napisati što smatraš točnim. Tako da pismeni definitivno", studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

...Koliko je trajao vaš najduži usmeni? Pronašli smo patnike koji tvrde da su ih profesori \'mrcvarili\' po 8 sati...


"Pismeni, uvijek. Puno bolje se izražavam pismeno, nego usmeno, i dok pišem imam više vremena razmisliti o odgovoru (dok bi na usmenom to npr. djelovalo kao da ne znam). Plus, mogu se lakše švercati. Kod jednog profesora smo imali isključivo usmene, ali je princip bio takav da izvučeš karticu s pitanjima, sjedneš u klupu i napišeš na papir odgovore u nekim natuknicama i onda s tim odgovorima dođeš usmeno odgovarati", studentica Pedagoškog fakulteta u Osijeku.

"Živio pismeni i kipanje naveliko kod esejskih pitanja", studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Izvor: Pixabay

"Više preferiram usmeni ispit iako može biti puno stresniji od pismenog. Sjediš odmah preko puta profesora koji te gleda direktno u oči, ali ako je profesor u redu i nije neka cjepidlaka, može više primijetiti trud i učenje na usmenom. Barem je to tako bilo kod mene jer tada mogu i ja njega nešto pitati i može se pokrenuti \'mini rasprava\' s profesorom gdje se mogu na neki način \'skupiti bodovi\' i on može vidjeti da student poznaje materiju. Uvijek sam više za usmene!", studentica Odjela za turizam i komunikacijske znanosti na Sveučilištu u Zadru.

"Pismeni mi je draži jer uvijek sam bio \'kreativniji\' (da ne kažem da sam vise s*ao) dok sam pisao, a na usmenom je, iako sam sve naučio uvijek bilo \'hmmm\' i nesigurnih trenutaka", bivši student Odjela za kulturologiju u Osijeku.

"Pismeni jer je manji stres, može se razmisliti o odgovoru, a ako je baš potrebno i prepisati", student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

"Pismeni, jer tijekom usmenog ispitivanja imam veći pritisak odgovoriti što prije i točnije, jer profesor ima dojam ako odugovlačimo s odgovorom da ga ne znamo, i odlazi na sljedeće pitanje. Također, tijekom pismenog sam opušteniji i nije me toliki strah riskirati s nekim odgovorima od straha da ću reći nešto glupo, i da ću se osramotiti. Da ne govorim da uvijek mogu pisati što treba i što ne treba tijekom pismenog, i možda pokupim koji polovični broj", student Medicinskog fakulteta u Osijeku.

...\'Odgovarali smo kod profe u stanu, imala je prepariranu mačku\': Studenti nam otkrili najbizarnije ispitne priče...


...Ponovno na ispit za 4 dana? Evo kada između ispitnih rokova ne moraju proći 2 tjedna...


"Svaki način provjere znanja ima svoju svrhu i smisao. U pismenom dijelu može se ispitati koliko čovjek može povezati gradivo i doći do nekih zaključaka, kako shvaća predstavljeni problem i kako vlada gradivom. Usmeni ispiti su pak malo intimnije prirode i tu već ispitivač kopa malo po mozgu da vidi koliko se gradivo zaista razumije, koliko je duboko to razumijevanje te na koji način student razmišlja. Kod nas su se usmeni zvali \'razgovori\' jer su to često i bili razgovori uz samo ispitivanje (znači: slijedi pitanje pa onda propitivanje zašto je to tako, zna li student dokazati zašto nešto izgleda tako kako izgleda itd.). Mislim da su oba načina ispitivanja nužna jer se samo tako može zaista provjeriti što čovjek zna, a smatram da se bez usmenog studenti ne bi znali izražavati onako kako je ispravno za struku", bivši student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Dok se neki studenti groze usmenog, drugi pak vole odgovarati pred profesorom... izvor: Profimedia

"Pismeni mi je bolji iz razloga jer se na usmenom očekuje instantna verbalizacija, a to uspijeva samo štreberima, ali smatram ih jednako bitnim", student Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.

"Pismeni jer možeš duže razmišljati i vratiti se na zadatak kasnije. I papir te ne vrijeđa kad napišeš pi*dariju", studentica Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

...Kad stisnu rokovi i suze: Riješi KVIZ i saznaj gdje ćeš plakati nakon sljedećeg ispita...


"Pismeni - manje stresa, objektivnije je, manje je kreativnih pitanja koja služe isključivo da padneš ispit. I na pismenom ne ovisiš o trenutnom raspoloženju profesora i gluposti kolega koji odgovaraju s tobom ili su se obrukali prije", studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.Ivana Petrić
foto: pravos.unios.hr