Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Eurostat objavio statistiku: U Hrvatskoj svaka peta mlada osoba ne radi, a niti se školuje

Prema izvještaju Eurostata objavljenog u četvrtak, Hrvatska se ponovno našla na lošijoj strani Europskog prosjeka, a ovaj se put radi o postotku mladih koji trenutno ne rade niti se školuju ili su na obuci (Neither in employment nor in education and training), koji u Hrvatskoj iznosi 18.5 posto.

28. lipnja 2019 17:29
Eurostat objavio statistiku: U Hrvatskoj svaka peta mlada osoba ne radi, a niti se školuje

Eurostat objavio statistiku: U Hrvatskoj svaka peta mlada osoba ne radi, a niti se školuje Foto: MojFaks

Gotovo svaka peta mlada osoba u Hrvatskoj u dobi između 20. i 34. godine trenutno ne radi, ne školuje se na nekoj razini, a niti je u procesu obuke za određenu struku, podaci su Eurostata. Tim rezultatima Hrvatska se našla na sedmom mjestu u cijeloj Europskoj Uniji, a prvo mjesto zauzela je Italija s čak 28.9 posto.


Osim Italije, više postotke od Hrvatske imaju i Grčka (26.8 posto), Bugarska (20.9 posto), Rumunjska (20.6 posto), Slovačka (20 posto) i Španjolska (19.6 posto). Prosjek Europske Unije je pak 16.5 posto, što znači da se Hrvatska na ovom popisu pronašla na \'lošijoj\' strani.


Postoci svih država u Europi/ Izvor: Eurostat


Država u Europskoj Uniji s najmanjim postotkom je Švedska s osam posto, dok je taj prosjek još niži i u dvije države koje nisu u Europskoj Uniji – Švicarskoj (7.9 posto) te Islandu (6.2 posto).


Gledajući samo države koje su u procesu ulaska u Europsku Uniju – Sjeverna Makedonija, Turska, Crna Gora i Srbija, najniži postotak ima Srbija s 24.1 posto, dok Sjeverna Makedonija zauzima prvo mjesto u cijeloj Europi gdje je svaka treća mlada osoba nezaposlena, a nije ni u sustavu obrazovanja.


Eurostat je razlike pronašao i u spolovima – u većini država utvrđeno je kako je kod žena taj postotak veći nego li kod muškaraca. Takvih je žena u Hrvatskoj 22.3 posto, što je ponovno iznad prosjeka EU28, kao i kod muškaraca, kojih je 7.4 posto manje.P.H.

Foto: freepik