Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Kad kofer puca po šavovima: najgluplje stvari koje ćete ponijeti u dom, a nikada iskoristiti

'Najgluplja stvar koju sam preselila je geometrijski pribor (s obzirom da studiram sociologiju i filozofiju)...'

16. prosinca 2016 11:31
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Vjerujemo kako je svim studentima dobro poznata muka zvana pakiranje, posebno kada u nepunih jedanaest kvadrata treba preseliti stvari koje će vam biti potrebne tijekom cijele akademske godine.

U tim trenucima sve što nam dođe pod ruku čini se važno i potrebno, sve dok već drugi tjedan ne shvatimo kako smo pola stvari spremili, a zapravo ih nikada nećemo koristiti. I svake godine ponavljamo iste greške. U čemu je problem?

Kako se najefikasnije spakirati, što je potpuno beskorisno i što treba izbjegavati pri pakiranju, samo su neka od pitanja na koja su nam odgovorile dvije sestre koje zajedno žive u Studentskom domu "Stjepan Radić".


Samo onoliko kofera koliko je dvjema djevojkama zaista potrebno...foto: privatna arhiva

Dunja je ove godine brucošica, stoga je to, kako kaže, moguć razlog \'nespretnog\' pakiranja. Ona i sestra su se odvojeno pakirale te su obje shvatile kako, koliko god se trudili izbjegavati nepotrebne stvari, nešto od toga se uvijek na kraju nađe u koferu.

"Preselila sam geometrijski pribor, a studiram sociologiju i filozofiju"


Najgluplja stvar koju je preselila je geometrijski pribor (s obzirom da studira sociologiju i filozofiju) – kroz smijeh nam priča Dunja.

"Načelno sve stvari koristim, ali je problem u tome što sam svega ponijela previše - realno, ne mogu piti iz 7 šalica odjednom, ali mi se to u trenutku pakiranja činilo kao dobra ideja", kaže nam kroz smijeh.

Ono na što, prema njenom mišljenju, treba obratiti pozornost su odjeća i obuća jer zaista nije potrebno preseliti cijeli ormar.

"Prvo, nemate gdje staviti sve to, drugo, neće vam trebati svaki komad odjeće! Svi se zavaravamo da ćemo nositi i kratke majice i duge, da će nam trebati i \'ove\' čizmice, i \'one\' tenisice, ali zasigurno ćete ponekad ići doma pa si možete vratiti nepotrebno i naknadno nešto ponijeti", kaže naša sugovornica.

Što se posuđa tiče, naravno, treba vam osnovni pribor i eventualno nekakva posuda ako planirate kuhati, to je naravno individualno, ali Dunja smatra da gomilanje stvari nije pametno, tim više što uvijek možete nešto u domu posuditi.

"Također, dragim roditeljima objasnite da postoji menza i da nije potrebno nositi toliko hrane. Sve u svemu – idući put pametnije!“, zaključuje ova studentica.

Nemojte nositi knjige od kuće - posudite ih u knjižnici


Anja
je druga godina faksa te smatra kako je nekako pametnija što se pakiranja tiče budući da je naučila na prošlogodišnjim greškama. Kaže kako se otprilike zna spakirati i opremiti nužnim, a u slabijoj mjeri manje nužnim stvarima. Međutim, svakom se potkrade greška.

"Prva stvar za koju mogu reći da je bila nepotrebna u mome koferu, no mislim da nije svakome beskoristan teret jer vjerujem da ovisi o faksu koji studiraš i količini obaveza koje te blagovremeno zatrpaju, jest hrpa knjiga", kaže Anja.

Naime, od kuće je ponijela nekoliko omiljenih knjiga misleći da će si uz njih kratiti vrijeme koje možda neće imati čime drugim ispuniti.

"Realnost je takva da ili nemam vremena za čitati takve knjige, ili da ću bez problema, ako mi se baš čita neka neobavezna zanimljiva literatura, lako otići do gradske knjižnice i podići si tu knjigu, umjesto da ih nekoliko vučem od kuće. Doista bezvezan teret!", zaključuje.

Sljedeće što Anji uvijek stvara probleme je gomila obuće (kraj gomile odjeće, ali to je posebna priča) koja, realno, zauzima jako puno mjesta u prtljazi.


Jedne za sport, druge za izlazak, treće za dan kad imaš malo predavanja, četvrte za dan kad si od jutra do mraka na faksu...foto: privatna arhiva

"Nekako si uvijek razmišljaš kako će ti trebati baš te tenisice kad padne kiša, a baš ove za sunčane dane. I ove su mi baš lijepe, njih isto mogu nositi kad je vani suho. Uskoro će hladno i vlažno vrijeme pa moram ponijeti i čizme. Ove baš volim. A moram ponijeti i ove druge, one mi idu na onaj drugi kaput. I tako na kraju spakiraš svu obuću koju imaš. Naravno, moraš uzeti u obzir da ćeš nekada možda i izaći na neko mjesto koje će zahtijevati visoku petu pa i to poneseš (ili više pari, koliko već imaš na raspolaganju)...", šali se naša druga sugovornica.

Njen savjet samoj sebi i svima drugima glasi: uzmite onaj par tenisica ili cipela koji vam je najudobniji i najdraži, svakako ne samo starke jer će nekada padati kiša, a znamo da to baš ne ide skupa. Dakle, po jedan par za prikladne vremenske prilike i to je to.

U sobama je toplo - čak i onima najzimogroznijima


Što se deka tiče, iskustvo ju je naučilo da ne treba pretjerivati ni s njima.

"Neki od nas su jako zimogrozni pa nekako uvijek vise pod dekama. No studentske sobe u domovima su jako tople te zaista nema potrebe nositi tri deke sa sobom. Osobno patim od toga, i nekako mi se uvijek čini da će mi sve tri trebati jer ide zima, ide snijeg, ali ide i sezona grijanja i ne, nećeš se smrznuti“, tvrdi Anja.

Vjerujemo kako se, nakon čitanja članka, većina studenata prepoznala u \'greškama\' ovih dviju studentica, i/ili dosjetila svojih \'failova\' koje su ponijeli sa sobom u studentski dom.

Što je najgluplja stvar koju ste vi spakirali, a nikada niste koristili?

Patricia Ivić
foto: privatna arhiva