Rikardo Stojkovski u Nakon predavanja

Studenti 'dotepenci' iskreno o uvredama u ZET-ovim tramvajima: 'Bolje da tamo sjedi pas, nego Hercegovac'

Verbalno nasilje i uvrede nisu prisutni isključivo među studentima. Studente iz drugih krajeva Hrvatske vrijeđaju i zagrebačke sredovječne gospođe kojima, iz neobjašnjivog razloga, njihovo prisustvo i njihov naglasak izrazito smetaju.

26. ožujka 2021 13:56
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Istražujući koliko je prisutno nasilje među studentima koji dolaze iz različitih gradova te koje nažalost, i u današnje vrijeme, njihov naglasak stavlja u diskriminirajuću poziciju, prije nekoliko smo dana postavili pitanje u Facebook grupi Studentski dom "Stjepan Radić" – "Sava".



Došli smo do saznanja da je verbalno nasilje doživjelo 277 ispitanika. Neki od njih svoja su nam iskustva odlučili ispričati i u komentarima, a kada smo iste i čitali, zaključak je bio jednostavan – verbalne uvrede najčešće se mogu čuti upravo u javnom, gradskom prijevozu, a one koje vrijeđaju su upravo "bakice" (sredovječne gospođe) kojima se studenti trude što češće ustati i ustupiti im mjesto te im, na taj način, udovoljiti.


"Nije joj se diglo fino zagrebačko dete nego neodgojena stoka iz Splita..."


Prva je tako svoje iskustvo podijelila studentica Mirta, a njezin je komentar dobio čak više od 300 reakcija. "Samo jedan od neugodnih slučajeva. Jednom prilikom u punoj 17-ici nakon cijelog dana faksa pitala sam bakicu koja je stajala do mene na svom dijalektu 'gospođo 'oćete sist' jer mi je normalno da se ustanem starijoj osobi. Ona je sjela, kimnula glavom i sve u redu. Dvije cure koje su bile blizu nas malo su se glasnije smijale i razgovarale, ali ništa napadno, po mojoj procjeni cure su bile iz Zadra ili Šibenika. Ta bakica se okrenula nekoj ženi i ni pet ni šest nego: 'Ovih Dalmatinaca kak pesa, stoka neodgojena, svuda su se nakotili, kako ih nije sramota'. Mene je u tom trenutku to zabolilo, ali nije joj se diglo fino zagrebačko 'dete' nego 'neodgojena stoka iz Splita' i ako bi nekoga trebalo bit' sram to je ona", podijelila je svoje iskustvo koje su njeni kolege studenti podržali u komentarima. 


Svoje, dosta slično iskustvo podijelila je i Antonia. "Digla san se bakici i isto se obratila na dijalektu, ona je brže bolje sila, slušala je šta i kako pričan sa prijon i odmiravala me, počela se derat kako u Zagrebu nema više Zagrepčana i da se vratimo odakle smo došli", prisjetila se. Uz to je napomenula da je to samo jedan od slučajeva koje je doživjela, a isto tako istaknula je da je žena, koja se derala uz to izrekla i mnogo neugodnih psovki.


Lupala i studenticu i laptop


"Koliko su grozni dokazuje jednom prilikom kad sam ušla u tramvaj, oko pola 17 i unutra svi k'o srdele. Imala sam torbu od laptopa, ništa veliko. Vraćam se s dva predavanja, znači unutra dva papira. U vožnji dotaknem neku babetinu koja je sjedila (znači bilo joj je dobro). Nisam ni primijetila, a baba me drmnula rukom i počela se derat na mene, na moju torbu koju je još uvijek tukla i davala ispade da ju zagađujem tom prljavom torbom. Nije bila neki klošar, dapače, fino obučena, napirlitana s cekerom koji je zauzeo pola tramvaja", nadodala je i studentica Ivana koja priznaje da ju je tako nešto zbilja ostavilo bez riječi te da je nakon toga bila isprepadana.


No, čini se da neugodne scene u javnom prijevozu nisu rezervirane samo za Zagreb i zagrebačko područje. Iako ne u tramvaju, i studentica Filipa doživjela je neugodno iskustvo kada se iz Dubrovnika uputila prema Babinom Kuku. "Smjestila sam se u bus i prilazi neka stara dubrovačka baba, kad će ona meni: 'Makni se ku*****no s mog mjesta, tu si se našla sa koferom sjesti i zauzeti mi mjesto.' Ja sam se od šoka ustala i pobjegla na sredinu. A čuješ nju i dalje: 'Koliko ovih ku*** došlo u Dubrovnik!'", govori nam.


Diskriminacija je prisutna svugdje, ne samo u javnom prijevozu


Studentica Annamaria neugodnostima nije prisustvovala u javnom prijevozu, ali je zato uvrede doživjela upravo na ZET-ovom šalteru. "Ovo je najkritičnije ikad što sam u životu doživjela. Kad sam se tek upisala na faks, 2016., išla sam u ZET u Importanneu da napravim pokaz te sam morala ispuniti neke formulare. Bila sam umorna od faksa i nisam čitala baš dobro pa sam stavila ime i prezime u rubriku gdje ide samo ime, a lik koji radi, puši cigaru dok sjedi tamo, vikao je da sam mala seljanka iz p**** materine što je došla u Zagreb naučiti čitati. Sjećam se da mi je bilo jako neugodno, da se to sad dogodi vjerojatno bih i ja njemu rekla nešto u tom smislu, ali onda sam se skoro rasplakala", priznaje.


No, osim što je ponekad nepoželjno da u Zagreb dolazite iz drugih gradova, čini se da je situacija jednako nepovoljna i ako stižete iz susjedstva, u što se imao prilike uvjeriti Ivan iz Livna. "U koju kategoriju spada ona kad me teta na šalteru gleda kao ratnog zločinca zbog adrese Livno, BiH, na hrvatskoj osobnoj, a da joj dođu s hrvatskom osobnom na ćirilici (da, to postoji!), obraćali bi se sa Vi", našalio se Ivan koji je time i upozorio na vrijeđanje studenata koji dolaze iz susjednih nam zemalja.


"Bolje da sjedi pas nego tamo neki Hercegovac", rečenica je koja je zasigurno uznemirila studenticu Ivonu, a studentica Monica s njom se vrlo lako može poistovjetiti. "Toliko domišljatih uvreda na činjenicu da sam iz Bosne, a još više na činjenicu da sam studirala u Mostaru prije dolaska na diplomski u Zagreb", kratko je dodala.


Kao zaključak ove priče, izdvojili smo komentar studenta Leopolda koji u jednoj rečenici objašnjava u kakvom vremenu, ali i okruženju živimo. "Prema navedenim komentarima, a i iz vlastitog iskustva, jadno je i tužno da kad ideš Hrvatskom (ne samo Zagreb) moraš strahovati zbog svog dijalekta"

Još vijesti