Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Kobasice, rakija, pečeno pile i sve ikad: Studenti nam otkrili što im mame natrpaju u torbe kad se vraćaju na faks

Osim što su nam koferi puni odjeće kada se vraćamo iz posjeta kući na studij roditelji nam spakiraju i pola švedskog stola. Koliko god smo sretni što su hranu i potrepštine poslali s nama, jednako toliko ih i proklinjemo kada to sve s kolodvora trebamo dovući do stana ili doma. No, bez obzira na sve torbe pune kobasica, ajvara i domaćeg vina, uvijek ih rado nosimo.

13. studenog 2017 16:21
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Svaki student koji je otišao na studij izvan mjesta u kojem živi zna kolika se dragocjenost skriva u paketima koje nam pošalju roditelji od doma. Sarma za cijeli tjedan, bakini fini kolači i domaći ajvar znak su da nema kuhanja barem tjedan dana, a da će svaki obrok zamirisati nostalgično i fino.


Zimnica koju je mama za vrijeme studentskih dana slala našoj novinarki... foto: privatna arhiva

Bez obzira na to jeste li išli kući pa po povratku pakete nosili ili su vam ih roditelji poslali autobusom, oni su znak roditeljske pažnje i ljubavi prema vama - izgubljenim studentima. Budući da se u tim paketima može naći svega i svačega, pitali smo sadašnje i bivše studente što su oni uvijek pod obavezno "vukli" od kuće na studij, a neki odgovori su nas i slatko nasmijali:

"Mama mi je obično slala hranu, nekad se u čokoladi znao naći uvijek rado viđen \'frend\' Stjepan Radić\' na dvije stoje. Jednom mi je poslala bicikl što mi je zbilja i trebalo u tom trenutku (btw, još se vozim!), ali sam bila u šoku kada je mama kolegici s faksa iz Đakova slala knjige iz knjižnice jer se ova bila prelijena za učlaniti se u Gradsku knjižnicu. U Zagrebu. Legenda."


"Mama mi redovito u kofer ili u vrećicu stavlja nešto za u frižider ili \'špajzu\' – svaki put vozim se s kobasicama i špekom, a ponekad i s ajvarom i trajnim mlijekom. Brine mama da ne budem gladan i to je simpatično. Najviše mi se u pamćenje urezao njezin prošlogodišnji poklon za rođendan – poslala mi je tortu od malina sa šlagom, pola pečenoga pilića i mlince! No, to nije sve – mama se sjetila i moje cure i poslala mi kockicu za \'vruću igru\' kao znak pažnje."


"Hranu sam rijetko nosila od doma, jer sam živjela u domu i ne bi imala to gdje držati, najčešće su mi slali odjeću što sam zaboravila i papire koji su mi trebali za predati za dom ili stipendije."


"Mama mi radi u PIK-u pa sam furala brašno, tonu tjestenine, šećer. Ostalo sam sve sama zaradila i pojela."Izvor: ferbezar.com


"Podravkino sve ikada sam nosila natrag! Domaća sarma da me ljudi u vlaku hejtaju, kobasice i čvarke nakon kolinja obavezno, maminu zimnicu... U biti, pola frižidera i špajze bi ispraznila."


"Pancete, kolača, ajvara, ukiseljene teglice povrća, sezonskog voća i tople termo čarape, i nešto papirnatih novčanica u pismu punog nedostajanja i poljubaca."


"Ništa. Menza je majka. Jednom mi je poslala grah naliven u boci. I umak od mljevenog mesa. Jedino sam nekad znala slaninu uzet od doma i takve domaće stvari. Ali moja luda cimerica bi od kuće vukla i Domaćicu. Kao da je nema za kupiti u gradu."


"Dok je još bila živa, mater mi je slala svake nedjelje po busu Autotrans Makarska posudice s hranom. Od punjenih paprika, šalše pa do kolača."


"Najčešće domaću kobasu, domaćih krastavaca, lješnjaka, orasa, meda, soka od bazge i neku jeftinu fejk Nutellu \'izbosne\'."


"Nisam studirala daleko, ali sam se prikrpavala ekipi koja je imala fine domaće kobasice i ajvare."


"Studirao sam u Ljubljani pa nisam nikaj nosio jer mi na granici nisu dali ući u EU sa \'friškom\' hranom."Izvor: YouTube


"Nosila sam uvijek mamin fiš i sarmu zaleđenu i po više komada. Sve ono što smo te godine radili domaće uglavnom ajvar, kobasicu, turšiju i pečene paprike. Ako je netko imao svinjokolju ili uzgaja domaće koke i to bi dobila zamrznuto. Vrlo često smo frendica iz Slavonije i ja radile razmjene hrane ako suprotna mama nešto radi bolje. Ona je uvijek dobila naše domaće kobase, a ja sam od njene mame uvijek imala teglicu pinđura i marmelade."


"Jabuke, cornflakes i vodu s Ivančice. Da, da, nosila sam u busu bocu od 5 litara izvorske vode."


"Od hrane ništa posebno, malo domaćih suhomesnatih proizvoda kojih nema u Dalmaciji. Najviše su mi slali stvari za stan, fotelju, radni stol, peglu..."


"Šećer, sol, Vegetu, razne začine, sezonsko voće, deterdžent za rublje, zimnicu, ono što je za ručak taj dan kad se vraćam u Zagreb."


"Upravo sam dovukla šnicle, baklavu i mađaricu što je ostalo jučer od rođendanskog ručka, i hrpu gotovih juha u vrećici, grickalica..."Izvor: Coolinarika

Studentima koji ne žive sa svojima i studiraju u drugom gradu ovi paketi dođu kao velika pomoć, a oni koji nakon studija ostanu raditi u mjestu studiranja čak dobivaju takve pakete i dalje. Jer roditeljska ljubav ne pita za godine, a maminu sarmu jednako volimo jesti s 20 i s 40 godina.

...Status komičara nasmijao studente: \'Nitko ne može strpati toliko stvari u tako mali prostor kao mama koja studentu šalje paket\'...


...Od mandarina, rakije do meda: Najbolji domaći proizvodi prodaju se u studentskim domovima...


...Pitali smo vas: je li bolje otići u drugi grad na studij ili ostati \'kod kuće\'?...


Ivana Petrić
foto: Shutterstock/Pixlr